szerző:
Eduline

Húsz év után újraindul Magyarországon a katonaipilóta-, illetve légiirányító-képzés - de milyenek lesznek a felvételi feltételek?

©

Koller József dandártábornok, a honvédség szolnoki repülőbázisának parancsnoka a Magyar Hírlapnak azt mondta, minden jelentkezőre három napos, rendkívül szigorú orvosi vizsgálat vár. Emellett elvárás a középfokú angol nyelvvizsga, továbbá a diákoknak az első huszonnégy hónap alatt kétszáznegyven kreditpontot kell összegyűjteniük.

Korántsem biztos, hogy aki egészségügyileg minden szempontból megfelel, az a levegőben, három dimenzióban jól mozog – mondta a dandártábornok. Akiről időközben kiderül, hogy nem alkalmas pilótának, az az Nemzeti Közszolgálati Egyetem valamelyik másik, párhuzamos képzésén folytathatja tanulmányait.

Az állományt a második évben Szolnokon választják ketté, a hallgatók egyik köre merev, másik csoportja forgószárnyas kiképzést kap majd. A negyedik év végére a hallgatók teljes repült órája eléri a kétszázhúsz órát. Várhatóan többszörös lesz a túljelentkezés.

Már 2018-ban indul pilóta- és légiirányító-képzés, itt vannak a felvételi feltételek

Húsz év után újraindul Magyarországon a katonaipilóta-, illetve légiirányító-képzés a Nemzeti Közszolgálati egyetemen, illetve a szolnoki légi bázison - mondta a szolnoki helikopterbázis parancsnoka az M1 aktuális csatorna keddi műsorában. Koller József közölte: a képzés beindítását, a leszerelő katonai pilóták pótlása, illetve az új repülőeszközök hadrendbe állítása teszi szükségessé.