szerző:
Eduline

Elveszíthetitek-e az államilag támogatott egyetemi-főiskolai helyeteket, ha nem tanultok elég jól vagy nem szereztek elegendő kreditet? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Idén bekerültem egy egyetemre, államilag támogatott képzésre vettek fel. Ez azt jelenti, hogy biztosan nem kell tandíjat fizetnem a diploma megszerzéséig?

Ez nem garancia: a felvételin megszerzett állami ösztöndíjas helyet már az első tanév végén elveszíthetik a gyengén teljesítő hallgatók.

A felsőoktatási intézmények minden tanév végén önköltséges képzési formába sorolják át azokat, akik az utolsó két aktív szemeszterükben nem szereztek legalább 36 kreditet, vagy nem érte el az adott egyetem, főiskola által meghatározott tanulmányi átlagot.

Állami ösztöndíj? Ezeket kell vállalnotok érte a hallgatói szerződésben

Fontos, hogy tudjátok, mit kell vállalnotok, ha állami ösztöndíjas képzésre jelentkeztek a 2018-as felvételin.

Így úszhatjátok meg az állami ösztöndíj visszafizetését: olvasói kérdés

Vissza kell-e fizetnetek az állami támogatást, ha egy félév után otthagyjátok az egyetemet? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk. Februárban kezdtem a mesterszakot, de most szeretném otthagyni az egyetemet. Vissza kell fizetnem az állami támogatást? Ha valaki alap- vagy mesterszakra, esetleg felsőoktatási szakképzésre jár, és egy félévig tanult állami ösztöndíjjal, de a szemeszter végén otthagyja az egyetemet, semmit nem kell visszafizetnie.