szerző:
Eduline

Vissza kell-e fizetnetek az állami támogatást, ha egy félév után otthagyjátok az egyetemet? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Februárban kezdtem a mesterszakot, de most szeretném otthagyni az egyetemet. Vissza kell fizetnem az állami támogatást?

Ha valaki alap- vagy mesterszakra, esetleg felsőoktatási szakképzésre jár, és egy félévig tanult állami ösztöndíjjal, de a szemeszter végén otthagyja az egyetemet, semmit nem kell visszafizetnie.

Ha összesen 2 vagy több aktív állami ösztöndíjas félév igénybevételét követően szűnik meg a hallgatói jogviszony, visszafizetési kötelezettség keletkezik. Kivéve, ha a megszűnéshez képest 1 éven belül új képzést létesít, ugyanis a két képzés ilyenkor is összevonásra kerül – olvasható az Oktatási Hivatal oldalán.

Így szerezhettek diplomát teljesen ingyen: hány félévig jár az állami támogatás?

Hány félévig tanulhattok állami támogatással egyetemen vagy főiskolán? Mi a helyzet, ha orvosi egyetemre jártok? És ha doktori képzést végeznétek? Hány félévig tanulhattok egyetemen vagy főiskolán? Alapesetben 12 féléven keresztül lehet államilag támogatott formában tanulni felsőoktatási szakképzésen, alap- vagy osztatlan szakon, mesterképzésen. Mi történik, ha a tizenharmadik félévet kezditek meg?