szerző:
Eduline

Hány félévig tanulhattok állami támogatással egyetemen vagy főiskolán? Mi a helyzet, ha orvosi egyetemre jártok? És ha doktori képzést végeznétek?

Hány félévig tanulhattok egyetemen vagy főiskolán?

Alapesetben 12 féléven keresztül lehet államilag támogatott formában tanulni felsőoktatási szakképzésen, alap- vagy osztatlan szakon, mesterképzésen. 

Mi történik, ha a tizenharmadik félévet kezditek meg?

Ha az összes támogatott félévet felhasználtátok, csak önköltséges, vagyis fizetős formában tanulhattok tovább.

©

Mi a helyzet, ha a képzés tizenkét féléves?

Ilyen például az orvosi képzés. Abban az esetben, ha egy osztatlan képzés ideje meghaladja a tíz félévet, legfeljebb tizennégy félévig tanulhattok állami ösztöndíjasként. Más kivétel is van: a fogyatékossággal élő hallgatók támogatási idejét a felsőoktatási intézmény legfeljebb négy félévvel megnövelheti.

A doktori képzés is beleszámít a tizenkét félévbe?

Nem. A doktori képzésen tanulók támogatási ideje plusz nyolc félév.

Elkezdtem a félévet, de nem fejeztem be. Ilyenkor mi a helyzet?

Ilyenkor ezt a félévet levonják a támogatási időből. Egyedül azokat a megkezdett féléveket nem veszik figyelembe, amikor a hallgató betegség, szülés vagy más fel nem róható ok miatt nem tudta befejezni az szemesztert, „és a hallgató indoklással ellátott, erre vonatkozó kérelmét a felsőoktatási intézmény elfogadta”.

Már van diplomám, de négy év alatt végeztem el a főiskolát. Tanulhatok még állami támogatással?

„A rendelkezésre álló támogatási idő igénybevételét nem zárja ki a felsőoktatásban szerzett fokozat és szakképzettség megléte, de értelemszerűen csak a támogatási idő fennmaradó részének erejéig lehet további állami ösztöndíjas tanulmányokat folytatni másik szakon” – írja az Oktatási Hivatal.

Állami ösztöndíj? Ezeket kell vállalnotok érte a hallgatói szerződésben

Fontos, hogy tudjátok, mit kell vállalnotok, ha állami ösztöndíjas képzésre jelentkeztek a 2018-as felvételin.