szerző:
Eduline

Szél Bernadett ombudsmanhoz fordul a genderszak védelmében, szerinte az alkotmányellenes, az oktatás és kutatás szabadságát sértő lépés miatt erre szükség van.

©

Ahogy már korábban írtuk, a hét elején alig huszonnégy órát kaptak az egyetemek arra, hogy véleményezzék az Emmi és az igazságügyi tárca rendeletmódosító előterjesztését, amelynek egy pontja kimondja: a jövőben nem indulhat képzés társadalmi nemek tanulmánya szakon. Vagy ahogy a politikai vitákban elhíresült: genderszakon. A döntés az Eötvös Loránd Tudományegyetemet és a Közép-európai Egyetemet érinti.

Most Szél Bernadett Facebook-oldalán tette közzé, hogy az alapvető jogok biztosához fordul a genderszak-ügyben.

Ombudsmanhoz fordulok, mert súlyosan sérti az oktatás és a kutatás szabadságát, hogy alkotmányellenesen, hatalmi szóval, rendeletileg egyszerűen betiltanak egy akkreditált képzést – írja a posztban az LMP társelnöke.

Értetlenül állunk - reagált a genderszak megszüntetésére az ELTE Társadalomtudományi Kara

"Ezt az eljárást a felsőoktatás és a tudomány alaptörvényben rögzített autonómiája szempontjából aggályosnak tartjuk" - írja szombati közleményében az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának dékánja a társadalmi nemek tanulmánya mesterszak megszüntetéséről.