szerző:
Eduline

Elítélik a CEU ideológiai alapú megbélyegzését, követelik, hogy a kormány biztosítsa az egyetem működését – ezt írta közleményében tíz felsőoktatási szakkollégium, amelynek hallgatói aggályosnak tartják a felsőoktatás átalakításának irányait.

©

„Kiállunk a Közép-európai Egyetem (CEU) mellett. Meggyőződésünk, hogy a CEU Budapesten maradása hazánk alapvető érdeke: a nemzetközi színvonalú oktatás, az egyetemen folytatott magas szintű kutatói munka, valamint az egyetemi oktatói gárda jelentős kapcsolati és tudástőkéje Magyarországot építi és gazdagítja. A CEU lehetőséget ad a magyar diákok számára, hogy itthon is versenyképes tudást és világszínvonalú diplomát szerezhessenek – és ne kelljen ezért kényszerből külföldre költözniük” – írják közös állásfoglalásukban.

Hozzáteszik: elítélik a CEU ideológiai alapú megbélyegzését, követelik, hogy a kormány biztosítsa az egyetem működését, „egyúttal pedig hagyjon fel az egyetemi és akadémiai szférát érő támadásokkal, a fiatal értelmiség ellehetetlenítésével, a jövő magyar szakembereinek és kutatóinak elüldözésével”.

A közleményt aláíró tíz szakkollégium - például az SZTE Eötvös Loránd Kollégium, a Eötvös József Collegium hallgatói közössége, az ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium - követeli az egyetemi autonómia tiszteletben tartását, illetve azt, hogy ne szüntessenek meg szakokat előzetes egyeztetés nélkül.  „Követeljük az egyetemek pénzügyi hátterének stabilizálását, megfelelő források biztosítását valamennyi egyetem számára. Követeljük az egyetemi oktatáshoz méltó körülmények biztosítását az ország valamennyi egyetemén” – írják, hozzátéve: egy olyan ösztöndíjrendszerre van szükség, amely anyagilag tehermentesíti a hallgatókat, hogy „a munka ne legyen senkinek kényszer a tanulmányai alatt”.

„Aggályosnak tartjuk a felsőoktatási átalakítás folyamatát. Követeljük, hogy a továbbiakban diákokkal, oktatókkal, diákszervezetekkel szoros demokratikus együttműködésben folyjanak az átalakítási munkálatok. Követeljük, hogy az egyetemi oktatás célja ne a diákok termékké formálása, hanem gondolkodó, kompetens emberek képzése legyen” – emelik ki.

Egyre nehezebb az egyetemistáknak, sokan nem tudják kifizetni az albérletüket

Egyre több egyetemista küzd lakhatási problémákkal a megnövekedett albérletárak és a kollégiumi férőhelyek hiánya miatt - állapították meg ingatlanjogi és közgazdász szakértők a Habitat for Humanity Magyarország és a Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület által szervezett kerekasztal beszélgetésen.