szerző:
Eduline

Mennyi idő alatt kell diplomát szereznetek, ha elkezdtetek egy szakot államilag támogatott formában? Mi a végső határidő? Olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Mennyi idő alatt kell oklevelet szereznem, ha elkezdtem egy szakot?
Állami ösztöndíjas vagyok.

Az állami ösztöndíjas hallgatóknak a képzési idő másfélszerese alatt kell oklevelet szerezniük. Tehát ha egy hároméves (6 féléves) képzésre vettek fel titeket, akkor 9 félév, vagyis 4 és fél év alatt kell megszereznetek az okleveleteket. Ebbe természetesen nem számítanak bele a passzív félévek.

Az oklevélszerzés határideje (attól függően, hogy tavaszi vagy őszi szemeszterre esik) március 31., illetve augusztus 31. lehet. Ha a határidőig nem szereztek az oklevelet, akkor vissza kell fizetnetek a képzési költség felét az államnak. Ezeket a kötelességeiteket a hallgatói szerződés aláírásával vállaljátok.

Az oklevélszerzési határidő felfüggeszthető maximum 2 évre előzetes kérlemmel, valamint a költségek alól mentesülhettek is tartós betegség, baleset vagy szülés miatt - de kérelmezhetitek azt is, hogy hazai munkavállalással "dolgozzátok le" a tartozást. Ezekről bővebb infókat itt találtok.

Arról pedig, hogy mi történik akkor, ha oklevelet szereztek, de diplomát nem, itt olvashattok:

Fontos kérdés: a nyelvvizsga hiánya miatt is végleg elveszhet a diploma?

Mi történik, ha sikeresen abszolváltok, leteszitek a záróvizsgát is, de nyelvvizsgátok még nincs? Mennyi időtök van megszerezni, bemutatni, hogy még kaphassatok diplomát? Olvasói kérdésre válaszolunk. Arról már korábban írtunk, hogy a záróvizsgának milyen szabályai, aktuálisan engedményei vannak, azért, hogy lehessen diplomája a hallgatóknak. De mi a helyzet a nyelvvizsgával?