szerző:
Eduline

Mi történik, ha sikeresen abszolváltok, leteszitek a záróvizsgát is, de nyelvvizsgátok még nincs? Mennyi időtök van megszerezni, bemutatni, hogy még kaphassatok diplomát? Olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Arról már korábban írtunk, hogy a záróvizsgának milyen szabályai, aktuálisan engedményei vannak, azért, hogy lehessen diplomája a hallgatóknak. De mi a helyzet a nyelvvizsgával? Ennek is vannak kikötései, esetleg határideje?

Kimondottan a nyelvvizsgának nincsen időkorlátja, tehát elvileg a záróvizsga után bármikor bemutathatjátok, és bármikor megkaphatjátok a diplomátokat. Viszont a történet nem ilyen egyszerű, mert másra vonatkozóan vannak kikötések, amik viszont érintik a nyelvvizsgát is.

A sikeres felvételi után, akiket államilag támogatott képzésre vettek fel, aláírnak egy hallgatói szerződést, amiben a következő is szerepel:

A magyar állami ösztöndíjas hallgató köteles az adott képzésen legfeljebb a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott képzési idő másfélszeresén belül megszerezni az oklevelet, és visszafizetni az igénybe vett magyar állami ösztöndíj összegének 50%-át, ha nem szerez oklevelet az említett határidőn belül.

Oklevél márpedig nyelvvizsgával együtt jár csak, ez pedig azt jelenti, hogyha például egy 6 féléves képzési idejű szakon tanultok, legfeljebb 9 félév áll rendelkezésetekre. Tehát, ha a képzési időnek megfelelően végeztek az egyetemen (például 6 félév alatt), akkor másfél évetek van még megszerezni, bemutatni a nyelvvizsgátokat, anéllkül, hogy fizetnetek kellene.

Mennyire rugalmas ez az idő?

Az oklevélszerzési határidő – a hallgató Oktatási Hivatalhoz benyújtott kérelmére, legfeljebb kettő alkalommal, összesen legfeljebb kettő év időtartamra – felfüggeszthető, vagyis a határidő a felfüggesztett félévek számával kitolódik - írja a felvi.hu, hozzátéve: felfüggesztés jelenleg csak két jogcímen – külföldi felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányokra vagy nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzése érdekében felnőttképzésben folytatott tanulmányokra tekintettel – adható. Az oklevélszerzési határidő meghosszabbítására a határidő lejártát megelőzően van mód, tehát semmiképp sem a határidő lejárta után.

Mindez azt jelenti, hogy a diplomátok emiatt elveszni sosem fog örökre, maximum csúszni, illetve fizetnetek kell, ha túllépitek az időkorlátot, de ennek ellenére bármikor megkaphatjátok, miután bemutattátok a nyelvvizsga-bizonyítványotokat.

Ingyenes nyelvtanfolyamok indulnak szeptemberben, itt vannak a részletek

Augusztusban hozzák nyilvánosságra az újabb diplomamentő csomaggal kapcsolatos információkat, és szeptembertől indulnak az államilag támogatott nyelvi képzések - mondta Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára hétfő reggel az M1 aktuális csatornán. A képzésben egyénileg, csoportosan és távoktatási formában is részt lehet venni.