szerző:
Eduline

Az ELTE, a Semmelweis Egyetem, a debreceni és a szegedi egyetem, a BME és a pécsi egyetem is felkerült a Center for World University Rankings (CWUR) legfrissebb, 2015-ös világrangsorára. A listát a Harvard, a Stanford és az MIT vezeti.

©

Nyilvánosságra hozta legújabb, 2015-ös egyetemi rangsorát a Center for World University Rankings (CWUR). A világ legjobb ezer egyetemét rangsoroló listára hat magyar egyetem került fel. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 458., a Semmelweis Egyetem a 617., a Debreceni Egyetem a 667., a Szegedi Tudományegyetem a 731., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 819., a Pécsi Tudományegyetem pedig a 892. helyen végzett.

A top 10-es listában nyolc amerikai és két brit intézmény kapott helyett. A lista élén három amerikai egyetem, a Harvard, a Stanford és a Massachusetts Institute of Technology szerepel, ezeket az intézményeket a Cambridge, illetve az Oxford követi. A top 10-be bekerült még a Columbia, a University of California, Berkeley, a Chicagói Egyetem, a Princeton és a Yale. A teljes listát itt nézhetitek meg.

©

A CWUR nyolc szempont alapján rangsorolja az egyetemeket, többek között az oktatás minősége, a végzett hallgatók elhelyezkedése, az oktatók kiválósága, a publikációk száma, az idézési arány, a szabadalmak száma alapján.

Az első három szempont a teljes pontszám 25-25 százalékát adja: az oktatás minősége az alapján mérik, hány nemzetközi díjat nyertek az intézmények volt hallgatói, a végzettek elhelyezkedésénél azt nézik meg, hányan töltenek be ügyvezetői igazgatói (CEO) pozíciót a világ vezető cégeinél.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!