szerző:
Eduline

Állami ösztöndíjas képzésen tanultok? Akkor jó, ha tudjátok, mit kell teljesítenetek, hogy ne keletkezzen visszafizetési kötelezettségetek. Itt a három feltétel.

©

Mi az az oklevélszerzési kötelezettség?

Ez annyit jelent, hogy a képzési idő másfélszerese alatt meg kell szereznetek az oklevelet. Fontos, hogy ebbe az időbe nem számítanak bele a passzív félévek.

Az oklevélszerzés határideje (attól függően, hogy tavaszi vagy őszi szemeszterre esik) március 31., illetve augusztus 31. lehet. Amennyiben határidőig nem történik meg az oklevélszerzés, visszafizetési kötelezettség keletkezik (de ez alól mentesítés kérhető).

Ha úgy érzitek, hogy nem fog sikerülni időre, az oklevélszerzési határidő felfüggeszthető maximum 2 évre, a lejáratot megelőző 1 éven belül benyújtott kérelemmel.

Mi az a munkavállalási kötelezettség?

Ahány félévig államilag támogatott formában tanultatok, annyi ideig kell magyarországi munkaviszonyt fenntartanotok. Diplomaszerés után 20 éven belül kell az állami ösztöndíjjal támogatott félévekkel megegyező időtartamú (150 nappal számolnak egy félévet) hazai munkaviszonyt fenntartani.

Mi az a visszafizetési kötelezettség?

Ez akkor lép életbe, ha  az előbbi két kötelezettség valamelyikének nem tesztek eleget. Ha határidőre nem szereztétek meg az oklevelet, az igénybe vett magyar állami ösztöndíj összegének 50%-át kell visszafizetni. A kötelezettséget megállapító határozatot postai úton küldik és az átvételt követő 15 napon belül fellebbezés nyújtható be ellene (ha az iratban hibás adat szerepel vagy jogsértő a tartalma), illetve szintén az átvételt követő 45 napon belül kérelmet lehet benyújtani. Erről bővebben itt olvashattok.

Így úszhatjátok meg az állami ösztöndíj visszafizetését

Ha nem szereztétek meg időben a diplomátokat, vissza kell fizetnetek az állami ösztöndíj felét. Pár lehetőség azonban van, hogy ezt kikerüljétek. Mutatjuk a listát. Alapvetően fontos tudni, hogy az állami ösztöndíjas hallgatóknak a képzési idő másfélszerese alatt kell oklevelet szerezniük. Ebbe az időtartamba a passzív félévek nem számítanak bele.