szerző:
Eduline

Egyes amerikai egyetemeken már minden harmadik nő folytat természettudományi, technológiai, matematikai vagy mérnöki tanulmányokat, de így is 2,5-szer kevesebben vannak, mint a férfiak.

©

Az Egyesült Államok Oktatási Minisztériuma a legtöbb hallgatóval rendelkező 100 felsőoktatási intézményéről készült felmérése szerint míg a férfiak 17 százaléka szerez diplomát STEM (science, technology, engineering, math) szakokon, addig a nők körében ez 6,7 százalék - foglalta össze a BestColleges.com. Általánosságban ezek a legjobban fizető tudományterületek a diploma megszerzése után, így az itt érzékelhető egyenlőtlenség is hozzájárul a nők alacsonyabb fizetéséhez - értékeli a tanulmány.

Egy 2016-os friss felmérés szerint a medián fizetések 35 százalékkal magasabbak a STEM szakon végzet diplomások körében, de a karrierük érett szakaszára 47 százalékra nő a különbség. A felmérés szerint a STEM-et végzett nők jóval gyorsabban fizetik vissza a hiteleiket is (90 százalékuk 3 éven belül), ezért döntő befolyással bír, hogy ezen a területen szereznek-e diplomát.

Elveszítik a nőiességüket az IT-s lányok? Tévhitek és cáfolatok

Bár az információs technológia megváltoztatta a társadalmat és új kapuk nyíltak meg a nők előtt, a tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy a technológiai szektorban mélyül a két nem közötti szakadék. Az IT szektorban például csak 20 százalék a nők aránya. De vajon miért választja ilyen kevés nő a technológiai pályát?

Az egyetemek között hatalmas eltérések vannak. Az USA legtöbb hallgatójával bíró University of California több campusra tagolódik, San Diegoban minden harmadik nő hallgatója STEM diplomát szerez, ezzel szemben a New York Universityn ez az arány 4,6 százalék. Legjobbak között található a Raleigh-központú North Carolina State University (31,5 százalék), a harmadik legjobb is UC Davis campusa lett. A legrosszabb eredményt a Liberty University és a Grand Canyon University produkálta 1,5-1,5 százalékkal, bár a STEM-képzések száma is nagyban befolyásolja, hogy hány nő tanul az egyetemen a területen.

Magyarország eközben a nemzetközi rangsorok végén szerepel.