szerző:
Eduline

Bár az információs technológia megváltoztatta a társadalmat és új kapuk nyíltak meg a nők előtt, a tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy a technológiai szektorban mélyül a két nem közötti szakadék. Az IT szektorban például csak 20 százalék a nők aránya. De vajon miért választja ilyen kevés nő a technológiai pályát?

©

Általános elgondolás az, hogy a fiúkat jobban érdeklik a számítógépek és jobban vonzódnak a tudományos munkákhoz, mint a lányok. Ezt azonban számos kutatás cáfolja, hiszen a 15 évesek körében végzett felmérések bebizonyították, a lányok és a fiúk ugyanolyan gyakorisággal használják a számítógépet vagy képzelnek el maguknak tudományos karriert. Az érdeklődés valahol azonban elsikkad. A 2014-es diplomás pályakövetési rendszer adatai szerint például a szoftverfejlesztők között bőven 90 százalék fölötti a férfiak aránya.

Pedig a nők között is számos reálszemléletű ember van és a női agy ugyanúgy képes a strukturált szemléletű gondolkodásmódra, nem is beszélve a precizitásról. Kevéssé ismert tény, hogy az USA legelső számítógépének, az ENIAC-nak nők voltak a programozói. Ennek ellenére napjainkban a lányok ötször kisebb valószínűséggel választanak technológiai pályát. Arról, milyen IT-s világújdonságok köthetők nőkhöz, itt olvashattok.

Megkérdeztük Sájevicsné Sápi Johannát is, aki az Óbudai Egyetem (ÓE) Biomatika Intézetének oktatója, mi a véleménye a lányok IT-szektorban való elhelyezkedéséről.

Ön szerint miért választja olyan kevés nő a technológiai pályát?

Van bennünk egy olyan sztereotípia, hogy a férfiaknak jobb érzékük van a technológiai dolgokhoz, és ez nem is alaptalan. Nem félek kimondani, hogy például a férfiak véleményem szerint nagy átlagban igenis jobban vezetnek autót, mint a nők. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek kivételek mind a két irányban, de valamiért a férfiakhoz közelebb állnak és mintha egyszerűbbek lennének számukra ezek a dolgok. Ami viszont a férfiaknak (általában) nagy hátránya, hogy nem elég precízek és figyelmesek, és itt jön képbe a nők hatalmas előnye, a részletekbe menően pontos munkavégzés. Ezt már több vállalat is felismerte és előszeretettel választanak női informatikusokat.

Valóban félniük kell az informatikától a lányoknak? Milyen nehézségekkel kell szembenézniük? Nehezebb számukra, mint egy fiúnak?

Semmiképpen nem kell félniük a lányoknak az informatikától. Lehet, hogy idegenebb érzés egy lány számára kódolással foglalkozni, mint egy fiúnak, ezzel én magam is így voltam. El se tudtam képzelni még középiskolában sem, hogy valaha informatikával foglalkozzak, mert egész egyszerűen nem érdekelt. A matematikát szerettem, de nem éreztem semmi vonzót az informatikában. Tegyük hozzá, hogy amikor tizenöt éve a gimnázium elején informatikát tanultunk, az éppen az a korszak volt, amikor még nagyon gyerekcipőben járt a közoktatásban az informatika, akkor igazán nagy szakadék volt a fiúk között, akik rögtön mindent kipróbáltak és ügyesen beletanultak a számítógép használatába és a lányok között, akiket általában nem érdekelt a dolog. Ma viszont már minden gyerek úgy nő fel, hogy teljesen természetes számára a különböző eszközök használata - akár számítógép, akár mobil és még sorolhatnánk -, így a lányok sem idegen közegként élik meg, ha számítógéppel kell dolgozniuk. A nagy kihívás, hogy egy lány számára be lehessen mutatni, hogy a kódolás igenis érdekes. Én erre az egyetemen jöttem rá, de ma már Magyarországon is vannak olyan programok, amik célzottan kislányoknak mutatják be a programozást vidám és érdekes formában és nekem ez nagyon tetszik. Ha pedig egy olyan lány, akinek van affinitása a matematika iránt, megírja az első kódját, ami tényleg azt csinálja, amit ő szeretett volna - egy olyan élmény, hogy többé nem kérdéses, érdekes-e az informatika.

Számos család nem érti a „kocka” lányokat, inkább más pálya felé terelik őket. Ön szerint miért? Miért ijeszti meg ez a családokat? Önt támogatták a szülei a pályaválasztásában?

Szerintem ma már ez a kérdés sem teljesen így áll. Jóllehet valóban vannak családok, akik megijednek, ha egy lány "férfias" szakmát választ, egyre több család azonban a "nőies" szakmák munkaerőpiacon betöltött helyzete miatt félti attól a lányát. Hogy konkrét példával éljek: ha ma egy lány bejelenti, hogy bölcsész szeretne lenni, lehet, hogy a személyiségéhez illeszkedőnek találja a család, de mindenképpen felvetődik a kérdés, hogy hogyan fog tudni megélni. Ellenben, ha egy lány bejelenti, hogy informatikus szeretne lenni, elképzelhető, hogy először arra gondolnak a családban, hogy vajon miért pont ezt választotta, de utána azért a megélhetési szempontok figyelembevétele mindenképpen egy pozitív jövőképet vetít elő. Az én szüleim hála Istennek mindenben támogattak, amikor azt látták, hogy tisztességesen tanulok és küzdök a céljaimért.

Mivel lehetne vonzóbbá tenni az informatikai, technológiai pályát a lányok számára?

A lányoknak fel kell fedezniük az informatikai pályában rejlő lehetőségeket. Mindenki tudja, hogy Magyarországon rengeteg betöltetlen informatikai állás van, ma már jóformán nincs olyan tevékenység, vállalkozás, oktatás, kutatás vagy gondolhatunk bármire, amihez valamilyen szinten ne kellene informatikai tudás. Az is közismert tény, hogy az informatikusok jól keresnek, ami szintén egy vonzó tényező. Én minden lányt arra bíztatok, hogy próbálja ki magát, adjon egy esélyt annak, hogy hátha tetszik neki a programozás és az informatika világa. Ha nem, akkor sem történt semmi, hiszen legalább jobban megismerte magát; viszont ha megtetszik, akkor a lehetőségek végtelen tárháza nyílik meg előtte. Talán egy kicsit nehéz elfogadtatni az első pillanatokban a férfi kollégákkal, hogy nőként értünk ahhoz, amihez ők, de ha látják, hogy rendesen el tudjuk végezni a munkánkat, akkor a munkahelyi csoportunk üde és színes színfoltjaivá válhatunk, akit értékelnek és megbecsülnek.

Az Eduline-nak egy programozóként dolgozó 24 éves lány elmesélte, hogy a barátai általában furcsán néznek rá, hogyan került egyáltalán erre a területre, amikor pedig elmondja, hogy ő szereti ezt a pályát, földönkívülinek nézik. De azt is elmondta, volt olyan randija, ahol a fiú kérte, bizonyítsa be, hogy programozó, mert nem akarta elhinni, hogy lányok is lehetnek „kockák”. „Olvastam olyan véleményt is valahol, hogy az akadály a fejekben van, leginkább a neveltetésben, mert sokaknál csak legyint a család, ha egy lány felveti, hogy ilyen szakmát szeretne. Mert még mindig ott tartunk, hogy ez férfias szakma, ahogy a mérnökség is, a lányok meg inkább menjenek tanárnak vagy kommunikáció szakra. Azt hiszik, hogy ha technikai pályára lép egy lány, akkor azonnal elveszti a nőiességét és majd kockás flanelingben fog rohangálni, vagy éppen fel se fog kelni a székből és egybegyógyul a gépével. Pedig ez csak egy begyepesedett nézet, egyáltalán nem kellene félni az IT szakmáktól” – mondta.

Nőként az IT szektor mellett szól az is, hogy az ott dolgozó nők kevésbé érzik a nemek közötti fizetésbeli különbségeket, valamint a gyermekvállalás is egyszerűbben összeegyeztethető a karrierrel, mivel könnyebb otthonról dolgozniuk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!