szerző:
Eduline

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) a bértárgyalások haladéktalan megkezdésére szólítja fel az oktatási államtitkárságot.

©

Bár a felsőoktatásban az oktatók, kutatók, tanárok bérének rendezése folyamatban van, a felsőoktatási intézmények oktatást/kutatást segítő munkatársai még mindig a 2008-as bértábla szerint kapják a fizetésüket.

Ezért az FDSZ a segítői munkakörben foglalkoztatottak számára a minimálbérre és a garantált bérminimumra épülő felsőoktatási bértábla kialakítását kezdeményezte.

Az FDSZ a Magyar Rektori Konferenciával (MRK) egyeztetett bértábla-javaslatait 2017 januárjában közös beadványban juttatta el az EMMI Oktatásért Felelős Államtitkárságára - áll az FDSZ közleményében.

A megkeresésre azonban az államtitkárság máig nem reagált, ezért közleményben szólítják fel a kormányt, hogy kezdjen tárgyalásokba az FDSZ-szel és az MRK-val a bérrendezésről.

Megalázó helyzet - többet keresnek a doktoranduszok, mint az egyetemi oktatók?

Tiltakozó levelet írtak a Szegedi Tudományegyetem Oktatói Hálózatának tagjai Balog Zoltánhoz. A levélben méltatlan munkakörülményeikről és arról számolnak be, hogy a doktori ösztöndíjak emelésével a diák néhol többet "keres", mint oktatója - írja a hvg.hu. A hvg.hu cikke szerint a Palkovics László oktatási államtitkárnak és Szabó Gábor szegedi rektornak is elküldött levélben kifejtik, kiáltó aránytalanság jön létre a hallgatói ösztöndíjak és az oktatói bérek között.