Szabó Fruzsina
Szabó Fruzsina

A Semmelweis Egyetem, a debreceni, szegedi és a pécsi egyetem is felkerült a Times Higher Education (THE) tematikus felsőoktatási világrangsorára. Az orvosi és egészségtudományi képzéseket indító intézmények ötszázas listáját amerikai, brit és ausztrál egyetemek vezetik.

©

A Semmelweis Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem képzéseit a 301-400. helyre, a Debreceni Egyetemet és a Szegedi Tudományegyetemet pedig a 401-500. kategóriába sorolták a Times Higher Education szerda délután nyilvánosságra hozott tematikus rangsorának készítői.

A THE orvosi-egészségtudományi rangsorának élén - ez aligha okozott meglepetést az egyetemi vezetőknek - az Oxford áll, amelyet a Cambridge és a Harvard követ, holtversenyben. A tíz legjobb közé került az Imperial College London és a Stanford, a Johns Hopkins, a Berkeley, a Columbia, a melbourne-i és a pennsylvaniai egyetem. Vagyis a tíz legmagasabb pontszámot elérő felsőoktatási intézmény közül hat amerikai, három brit, egy pedig ausztrál.  

A környező országok orvosi egyetemei közül az osztrák intézmények érték el a legjobb eredményt: a bécsi orvosi egyetem a 101-125., a grazi a 251-300. helyen végzett. Szlovéniából a ljubljanai és a maribori egyetem került az ötszáz legjobb közé, mindkét intézményt a 401-500. kategóriába sorolták a rangsorkészítők, Horvátországból csak a spliti egyetem került fel a rangsorra, a 301-400. kategóriában végzett.

ELTE, Semmelweis: egy másik THE-rangorra is felkerültek
A magyar felsőoktatási intézmények közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem egy másik friss THE-rangsorra is felkerült. Az élettudományi képzések ötszázas listáján mind a két egyetemet a 301-400. helyre sorolták a rangsorkészítők.

A rangsor összeállítói ugyanazokat a mutatókat vették figyelembe, amelyet a Times Higher Education egyetemi összrangsorának készítésekor, de más súlyozással. Vizsgálják a felsőoktatási intézmények oktatási és kutatási eredményességét is: az egyetemekhez köthető publikációk idézettsége adja például az összpontszám 35 százalékát, de az ipari bevétel, a külföldi oktatók és hallgatók száma, vagyis a "nemzetközi láthatóság" is fontos szempont.

Ebben pedig Magyarországon az orvosi képzést indító egyetemek állnak a legjobban. Az Oktatási Hivatal korábban azt közölte, hogy a külföldi hallgatók körében az általános orvosi képzés a legnépszerűbb, ezt a fogorvosi és az állatorvosi képzés követi. A legtöbb külföldi hallgató a 2016/2017-es tanévben a Debreceni Egyetemre érkezett, ahová 4321 külföldi hallgató iratkozott be, a második helyen a Semmelweis Egyetem áll 3470 fővel.

Itt az új egyetemi rangsor: nyolc magyar egyetem került fel a listára, tarolnak az orosz intézmények

Újabb listát hozott nyilvánosságra a globális felsőoktatási rangsorairól ismert brit Quacquarelli Symonds (QS), ezúttal a feltörekvő európai országok és a közép-ázsiai államok felsőoktatási intézményeit értékelték. Nyolc magyar egyetem került fel a listára, a legjobb eredményt a Szegedi Tudományegyetem érte el.