szerző:
Eduline

Támogatja az Oktatói Hálózat a Vlagyimir Putyin orosz elnök egyetemi díszpolgári címe elleni tiltakozást, ugyanis szerintük a Debreceni Egyetem szenátusa döntésével megsértette az egyetem jóhírét.

©

A Debreceni Egyetem szenátusa 2017. augusztus 18-án úgy döntött, hogy egyetemi díszpolgári címet adományoz az orosz elnöknek, Vlagyimir Putyinnak. A kitüntetést azzal indokolták, hogy Putyin jóvoltából az Orosz Föderáció jelentős szerepet juttat a Debreceni Egyetemnek a Paks II. beruházásban.A hír egyetemi körökben nagy felháborodást keltett, debreceni oktatók és hallgatók is tiltakoztak az alkotmányos demokrácia értékeivel összeegyeztethetetlen határozat miatt.

Még mindig nem rendeződött a helyzet a Debreceni Egyetem Facebook-oldalán

Újabb lépésre szánták el magukat az egyetem Facebook-oldalának szerkesztői, és kikapcsolták a hivatalos értékelést az oldalon - írja a hvg.hu. Azonban a kommentelők és az olvasók szerint nem ez a legjobb megoldás, és ennek hangot is adnak a platformon.

Az Oktatói Hálózat - írják csütörtöki közleményükben - támogatja mindazokat a debreceni egyetemi polgárokat, akik elutasítják a szenátus döntését.

A szenátus határozatával súlyosan megsértette a Debreceni Egyetem jóhírét. Meggyőződésünk, hogy az az egyetem, amely díszpolgárrá avat egy a nemzetközi jogot, a jogállami elveket és az emberi jogokat lábbal tipró politikust, szégyent hoz magára - írják.

Putyin miatt szakított a Debreceni Egyetemmel egy professzor

Lemondott a professor emeritus címéről Vajda Mihály filozófus, Facebook-oldalán azt közölte, semmilyen kapcsolatot nem szeretne fenntartani egy olyan egyetemmel, melynek Vlagyimir Putyin a díszpolgára - írja a hvg.hu. Sajnálattal közlöm, hogy professor emeritus-i címemről kénytelen vagyok lemondani.

Megszólalt az ügyben Vajda Mihály is, aki nemrég mondott le professor emeritus címéről. A Magyar Narancsnak azt nyilatkozta a filozófus, hogy mindeddig nem kapott választ a levelére.

"Nem kaptam semmiféle választ. Szerintem nem is fogok. Tudom, hogy címezhettem volna a kancellárnak is, mert azt hiszem, neki van döntő szava manapság az egyetemeken, de nekem amúgy sem tetszik ez a kancellári rendszer. Úgy gondolkodom, mint régen: egy egyetem vezetője a rektor" - mondta a lapnak a filozófus.