szerző:
MTI

Befejezte három egyetem utóellenőrzését az Állami Számvevőszék (ÁSZ), eszerint a Dunaújvárosi Egyetemen jelentősen javult a működés és a közpénzfelhasználás szabályozottsága, a Széchenyi István Egyetemen is végrehajtották az intézkedési tervben meghatározott feladatok jelentős részét, a Nyíregyházi Egyetemen ugyanakkor több korábban azonosított hiányosság továbbra is fennáll - tudatta az ÁSZ az MTI-vel kedden.

©

Az ÁSZ honlapján olvasható tájékoztatás szerint a Dunaújvárosi Egyetem utóellenőrzésekor az ÁSZ megállapította, hogy túlnyomórészt végrehajtották a belső kontrollrendszer szabályszerű kialakítása és működtetése, valamint a szabályszerű pénzügyi és vagyongazdálkodás érdekében vállalt feladatokat.

A Széchenyi István Egyetem utóellenőrzésekor az ÁSZ megállapította, hogy az intézmény feladatai nagy részének végrehajtása javította a működés szabályozottságát, azonban a belső kontrollrendszer területén feltárt hiányosságok egy része továbbra is fennáll. Továbbra sem határozták meg az etikai elvárásokat, nem készítettek valamennyi tevékenységcsoportra és folyamatra ellenőrzési nyomvonalakat. Elmaradt a munkajogi felelősség munkáltatói jogkörben történő kivizsgálása. A gazdálkodási jogkörök szabályszerű gyakorlásának érvényesítése sem valósult meg, mivel a szabályszerű kifizetéseket biztosító kontrollokkal kapcsolatos tevékenységek ellátása több esetben nem volt szabályszerű.

A Nyíregyházi Egyetem utóellenőrzésekor az ÁSZ megállapította, hogy az intézmény több feladatot sem hajtott végre. A gazdálkodási jogkörök gyakorlása terén az ÁSZ által korábban azonosított hiányosságok továbbra is fennállnak, és ezek veszélyeztetik a kifizetések szabályosságát. Továbbá elmaradt a hallgatói költségtérítések önköltségszámítással történő alátámasztása. Az ellenőrzési jelentésekben megfogalmazott szabálytalanságok, hiányosságok megszüntetésére sem készült minden esetben intézkedési terv. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindhárom intézmény fenntartójaként végrehajtotta vállalt feladatait.

Az ÁSZ 2014-ben és 2015-ben végezte a 28 állami és két egyházi fenntartású felsőoktatási intézmény átfogó ellenőrzését, az utóellenőrzések során pedig az ellenőrzések alapján összeállított intézkedési tervek végrehajtását értékelik.