szerző:
Unyatyinszki György

Körösparti Péter pár éve azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy ő lett a HÖOK legidősebb elnöke a DE EHÖK mellett. 12 év höközés után ő biztosan nem folytatja hökös munkáját. Utódja, Bognár István Ádám sem sokáig maradhat, sőt, könnyen lehet, hogy jogszerűen meg sem kezdheti elnöki munkáját.

Az országos média fókuszában jelenleg az állatorvosi lóként is bemutatható szegedi EHÖK és elnöke, Török Márk áll, aki 11-12 éves egyetemi hallgatói közéleti pályafutásával alaposan túllépett egy jogszabályi korlátot. Vélhetően ragaszkodni fog mandátumához és bírósági útra terelik, hogy azt kitölthesse. Egy tavaly szeptemberben életbe lépett felsőoktatási törvénymódosítás kimondja, hogy csak olyan hallgató vállalhat új tisztséget, aki nem töltött el négy évnél többet hallgatói tisztségviselőként.

Évtizedes höközés után léptethetik le a szegedi HÖK-vezért

Török Márk 2004-ben kezdte meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen, kisebb megszakításokkal azóta folyamatosan vezető pozícióban volt a hallgatói önkormányzatban. Egy becsempészett törvénymódosítás viszont szeptember óta tiltja, hogy valaki négy év höközés után is maradhasson, őt pedig a szabály érvénybe lépése után választották meg. Minden véget ér egyszer?

Körösparti Péter 1981-ben született, négy diplomát is szerzett egyetemi évei alatt. A debreceni EHÖK élén a mai nappal, június 30-án jár le a mandátuma, több mint egy évtizedes höközést követően. 2013 októberében őt választották meg a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökének is, ezzel ő lett minden idők legidősebb HÖOK-elnöke is - posztját két éve Gulyás Tibor vette át a szervezet élén.

Körösparti Péter hallgatói képviselőként 2010-ben, mikor utódja, Bognár István Ádám még épp csak elkezdte a höközést.

Köröspartit nem kellett Török Márkhoz hasonlóan a rektori határozattal eltávolítani, valamint dékánoknak levéllel felszólítani a távozásra. Bár távozásában nagy valószínűséggel szerepet játszik a tavalyi törvénymódosítás is, nem kényszerrel távozik, ugyanis legutóbbi megválasztása még szeptember 1. előtt, az új jogszabály hatályos időpontja előtt történt, így kitölthette mandátumát.

Update: Körösparti Péter kommentben jelezte, hogy végül öt diplomával zárja hökös pályafutását.

Utódja a természettudományi és a jogi karra is járó 29 éves Bognár István Ádám lesz, aki július 1-én veszi át a feladatokat. Bognár 2010 óta vállal szerepet a dehir.hu értesülései szerint a hallgatói életben, azaz ő is túlkorosnak számít a hallgatói életben.

©

Nem mellékes tényező, hogy mandátuma két évre szól, így akkor is problémás lehetne a megválasztása, ha csak három éve töltene be hökös tisztséget, hiszen ebben az esetben is mandátuma felénél, a negyedik éve végén le kellene mondania az EMMI jogi álláspontja szerint minden hökösnek pozíciójáról.

Török Márk tehát azzal, hogy bíróságon támadja meg a megválasztását megsemmisítő rektori határozatot, időt nyerhet más túlkoros hökösök számára is az ország több pontján, hiszen a fellebbezésnek halasztó hatálya van.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!