szerző:
MTI

Klinghammer Istvánt, a Magyar Tudományos Akadémia tagját, volt felsőoktatási államtitkárt nevezte ki a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetőjének Orbán Viktor kormányfő.

Klinghammer István. Új pozíciót kap a volt felsőoktatási államtitkár
©

A június elsejétől határozatlan időre szóló kinevezésről szóló miniszterelnöki utasítás a Hivatalos Értesítő szerdai számában jelent meg. Tevékenysége ellátásáért az iroda vezetője államtitkári illetménynek megfelelő összegű díjazást kap.

Klinghammer István térképész, egyetemi tanár 2000 és 2006 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora volt, 2013 és 2014 között a második Orbán-kormány felsőoktatásért felelős államtitkári posztját töltötte be.

A Magyar Corvin-lánc a magyar tudomány és művészet, valamint a magyar oktatás és művelődés fellendítésében szerzett kimagasló érdemek elismerésére szolgál, a kitüntetéssel adományozottak alkotják a Magyar Corvin-lánc Testületet.

A Corvin-kitüntetéseket Horthy Miklós kormányzó alapította Magyarország mecénás királyának, Hunyadi Mátyásnak az emlékére 1930-ban. A Corvin-lánc díjat az első Orbán-kormány idején honosították újra, a 2002-es kormányváltás után azonban nem adták át, tízéves szünet után 2012-ben adományozták újra. A Magyar Corvin-lánc Irodát 2011-től Granasztói György vezette 2016-ban bekövetkezett halálig.