szerző:
Eduline

Néhány apró szabály betartásával és pár rendszer bevezetésével könnyedén lehet a következő, az eddigi legjobb szemeszteretek az egyetemen. Sokan most kezditek majd el az egyetemi képzéseteket, már nem olyan lesz mint a középiskolában, érdemes néhány dolgot előre átgondolni, ezért segítünk, hogy jól sikerüljön a ti félévetek is.

©
 

1. szabály: Légy szervezett!

Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy szigorú rendszerhez kell tartanod magad. Ez inkább egyfajta koncentrációs feladat, egy megtervezett gondolatmenet.

Először is, írj le mindent, amit hallasz, látsz vagy olvasol. Ne maradjon ki semmi, hiszen a nagy kavarodásban könnyű elfelejteni a dolgokat. Másodszor vezess listát a megcsinálandó dolgokról, és ezt ellenőrizd legalább hetente. Ez nem csak a beadandókra és házi dolgozatokra vonatkozik. Ha megtervezed a hetedet, akkor sokkal könnyebben vágsz majd bele, ha tudod, hogy mi vár majd rád. Végül pedig tarts fent egy helyet az új dolgoknak, legyenek mappáid és dobozaid, amiben könnyedén megtalálod majd a dolgokat.

 2. szabály: Ismerd a tanáraidat

Keresd meg nyugodtan őket a neten, olvasd el, hogy mivel foglalkoztak eddig, mi a szakterületük. Így kiderülhet, hogy mi az amit tanítanak majd neked, milyen az oktatási filozófiájuk. Kérdezd meg a felsőbb éveseket, hogy milyen az osztályzás, hogyan kell jegyzetelni, hogy sikeres legyél, vagy mi az, amit az adott előadáson vagy szemináriumon el kell majd olvasni. Sokkal könnyebb úgy elkezdeni az egyetemet, hogy legalább már képen láttad az oktatóidat, és megismered őket a folyosón.

Mutatunk pár zseniális trükköt, amivel könnyebbé tehetitek a kollégiumi, vagy az albérleti életet

Elkezdődött a kollégiumi jelentkezések időszaka, nemsokára beköltözhettek a koli szobába vagy az albérletbe. Összegyűjtöttünk néhány hasznos trükköt, hogy azért, hogy a szobátokat otthonossá, kényelmessé és helytakarékossá alakíthassátok. Három csoportba szedtük a trükköket, amikkel megkönnyíthetitek a kollégiumi és albérletes mindennapokat: 1. Újrahasznosítás 2. Helytakarékosság 3. Rendszerezés

3. szabály: Találj egy mentort

Nem feltétlenül az oktatók között, lehet egy külső ember is, akivel rendszeresen konzultálsz és megbeszéled a tapasztalataidat vagy tanácsokat kaphatsz. Ez egy hosszútávú projekt, nem kell mindjárt az első évben szakdolgozatot írni és témavezetőt választani, de jobb ha nyitott szemmel jársz, és találsz valakit, akivel a későbbiekben esetleg közösen dolgozatsz majd.

Az órákon légy aktív, nem azért, hogy így hívd fel a figyelmet, hanem azért, mert ez már nem a középiskola. Az egyetemet te választottad. Persze lesznek olyan kötelező órák, aminek azt gondolod majd, hogy semmi értelme, de ha megpróbálod élvezni és részt venni benne, akkor sokkal nagyobb élvezetet fog jelenteni az egész egyetem.

4. szabály: Csatlakozz

Vegyél részt minél több projektben, csapatmunkában és sportrendezvényen. Az egyetemi lehetőségeket jó dolog kihasználni. Fejlődhetsz és nem utolsó sorban kapcsolatokat építhetsz. Sok kedvezmény és ingyenes program van minden egyetemen, nézz körül és jelentkezz, hiszen erre (is) való az egyetem.

5. szabály: Olvass örömből

Komolyan. Ez két dolgot jelent: 1) megtanulni megtalálni az örömöt az olvasásban, még ha kötelező is, és 2) elolvasni azokat dolgokat, amik nem kötelezőek. Válassz egy témát, amely érdekel, és keress meg minden héten egy könyvet ebből a témából. Vagy legyen az a célod hogy elolvass 10 regényt ebben a félévben, esetleg fizess elő egy folyóiratra. Az egyetem a legjobb hely az érdeklődés és a tudásszomj kielégítésére, csak meg kell találni a módját.

Ennél jobb tanácsadokat egy tanítónő sem tud adni a szülőknek - itt a lista

Finnországban már megkezdődött az új tanév, az ország legjobb tanítónőjének megválasztott Mervi Berg pedig tanácsokat adott a leendő elsősök szüleinek. Nem, senkitől nem kérte számon, miért nem tanította meg a gyermekét olvasni még az iskolakezdés előtt. A finnorszag-unkari.hu blogon egészen érdekes posztot találtunk.

 (Dustin Wax)