szerző:
Eduline

„A kormány szerint nem fontosak a hallgatók” - írja közleményében a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, amely szerint hiába jelezték többször, hogy a hallgatói ösztöndíjak összege tíz éve nem emelkedett, a kormány semmit nem tesz.

©

„A 2018. évi költségvetési törvény szerint Magyarország Kormánya számára nem fontosak a felsőoktatási hallgatók, és nem érdekes, hogy milyen körülmények között töltik mindennapjaikat” - írják csütörtök reggeli közleményükben, hozzátéve: a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája több alkalommal is jelezte, hogy alacsonyak a felsőoktatási hallgatók ösztöndíjai, azok az elmúlt 10 évben nem emelkedtek semmit.

„Kutatással támasztotta a szervezet alá a hallgatók rossz helyzetét, majd javaslatokat dolgozott ki a rendszer átalakítására, hogy jobb, igazságosabb, hatékonyabb legyen az elosztási rendszer - a biztató tárgyalások után azonban azt látjuk, hogy mégsem fontosak a felsőoktatási hallgatók a kormány számára” - tették hozzá.

Azt írják, a felsőoktatáson belül minden szereplő üdvözölte az Országos Kollégiumfejlesztési Stratégiát, „hiszen ez egy előremutató program, melynek létjogosultságát - a stratégiában is hivatkozott - felméréseink is alátámasztják. Fontossága ellenére mégis az olvasható ki a költségvetésből, hogy a kormány számára nem fontos, hogy a hallgatók hol élnek, milyen körülmények között töltik mindennapjaikat”. 

Hozzáteszik: májusban elindított, Jövőkép nevű országos hallgatói fórumsorozatukon is az derült ki, hogy ezeken a területeken minél előbbi előrelépések szükségesek.

Hozzáfog az ösztöndíjreformhoz a HÖOK

Komoly emelést és átfogó reformot tervez az ösztöndíjak és szoctiális támogatások terén a Gulyás Tibor vezette HÖOK. Nem csak egyszerűen több pénzt kérnének a kormánytól, hanem átfogó terveket fogalmaznak meg a hallgatók hétköznapi terheinek csökkentésére. A cél, hogy a lehető legnagyobb mértékben a tanulmányaikra koncentrálhassanak a jól teljesítő hallgatók, melyhez érdemi támogatást kaphatnak.

Közel 200 milliárdból fejlesztik a magyar kollégiumokat

Mintegy 193 milliárd forintot fordítanak a következő években kollégiumi fejlesztésekre, amelyek során új kollégiumokat is létesítenek - jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfőn. Balog Zoltán budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a kormány által elfogadott országos felsőoktatási kollégiumfejlesztési stratégia 123 kollégiumot és összesen 37 467 helyet érint.