szerző:
Eduline

Sok olvasót foglalkoztató kérdésre válaszolunk. Nem árt sietniük.

©

FRISSÍTÉS
A cikkünk korábbi állapota nem vette figyelembe, hogy az egykori tájékoztatássalszemben a Nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szövegéből végül kikerült a 2016. évi határidő, tehát a 2013-ban vagy korábban államvizsgát tett hallgatók esetén mégsem él a határidő.

Még 2012-ben tettem le az államvizsgát, ám azóta sem volt alkalmam megszerezni a diplomához szükséges nyelvvizsgát. Úgy tudom, még van erre vonatkozó kivétel. Mit kell tennem?

Ideje gyorsan cselekedni, ugyanis 2016 az utolsó év, amikor még érvényes a nyelvvizsga nélküli diplomaszerzés lehetősége egyes intézményekben:

Az Edutus Főiskola, a Dunaújvárosi Egyetem, az Eötvös József Főiskola, az Eszterházy Károly Egyetem (korábban Eszterházy Károly Főiskola, valamint a beolvadt Károly Róbert Főiskola), a Pallasz Athéné Egyetem (korábban Kecskeméti Főiskola és a beolvadt Szolnoki Főiskola), a Kodolányi János Főiskola, a Nyíregyházi Egyetem, illetve a Zsigmond Király Egyetem tette lehetővé a nyelvvizsga "kiváltását".

Az intézmények hozzájárulásával külön nyelvi vizsgát tehetnek azok a hallgatók, akik 2013-ban vagy korábban már államvizsgát tettek, de nyelvvizsga hiányában nem kaptak diplomát 3 éven belül.

Figyelem! Minden nyelvvizsga megváltozik ősztől

Érdemes átböngészni a nyelvvizsgaközpont honlapját, ha novemberben, vagy azután mentek vizsgázni. A Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központtól (NYAK) megtudtuk, minden nyelvvizsga feladatszerkezete megváltozik kisebb-nagyobb mértékben novembertől, de nem egységesen. Mint ahogy arról korábban már írtunk, az ELTE Origó nyelvvizsga megváltozik, az írásbelin két feladattal mérik az olvasáskészséget és az íráskészséget, szóbelin pedig a beszédértést.