szerző:
Eduline

Javában zajlik a békéltető munka a BME GTK és az egyetem vezetése között, a BME-t eddig élesen kritizáló hallgatói önkormányzat tegnapi Facebook-posztjában például már jóval puhábban fogalmazott, mint korábban.

A GTK hallgatói tüntetnek a menesztett Andor György dékánért 2016 őszén.
©

Bár december 5-én a GTK képviselőinek egyetértésében arról tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Műegyetemet, hogy kezdeményezik a gazdasági kar kiválását és ELTE-hez csatolását, úgy tűnik, még van rá esély, hogy marad a kar BME-n.

A BME szenátusának hozzájárulásával létrehoztak december 20-i kezdéssel egy döntéshozó testületet a kar és az egyetem közötti megromlott viszony javítására és a közös munka körülményeinek meghatározására.

A GTK több ízben jelezte, végül összefoglalót készített a BME számára arról, miért gondolják úgy, hogy a legnagyobb hallgatói bázissal és a legtöbb bevétellel rendelkező karként háttérben lennének a többi karral szemben. Ahogy a belső feszültség nyilvánosságot kapott, eltávolította a rektor Andor György dékánt a karról, ami a kar tiltakozását váltotta ki.

"A tárgyalások előremutatóak"

A december 20-án megalakult testületbe az egyetem és a kar is 5-5 főt delegált. A munka január 2-án folytatódott, az eddigiekről a BME GTK HÖK azt írta Facebook-oldalán, hogy " a tárgyalások előremutatóak, és mindkét oldal részéről nyitottság mutatkozik a GTK által felvetett problémák kompromisszumos megoldására". Bármire is jut a testület, azt az egyetem szenátusának még el kell fogadnia. Az egyeztetés január 4-én folytatódik - a fentiek alapján már nyugodtabb hangnemben.

A BME-nek ez lehet az utolsó esélye, hogy megőrizze legnagyobb karát, egyúttal a GTK is visszatáncolhat még az ELTE-hez való csatlakozástól. A kiegyezést nehezíti, hogy a GTK Andor György korábbi dékán visszahelyezését is követeli, akit Józsa János rektor bocsátott el bizalomvesztés miatt.

Megszólalt az ELTE rektora a BME-GTK kiválásának ügyében

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) gazdaság- és társadalomtudományi karának kiválása és beolvadása az Eötvös Loránd Tudományegyetembe (ELTE) mindkét intézményt mélyen érintené - mondta Mezey Barna, az ELTE rektora szerdán a köztévén. A rektor szerint a diákok ebből nem sokat érzékelnének, mert arra törekednek, hogy a képzés helyileg ugyanott maradjon, csak a diplomán szerepelne egy másik intézmény, mint most.