szerző:
Eduline

A dékán visszaél a hatalmával – erről tett bejelentést az egyetemen az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Dékáni Hivatalának egyik munkatársa, vagyis Mikonya György beosztottja. A hvg.hu azt írja, az intézmény lefolytatta az adott esetben az etikai vizsgálatot, információik szerint Mikonya szexuálisan zaklatta, ágynak lökte, tapogatta és nyalogatta beosztottjait, miközben hatalmával élve folyamatosan sakkban tartotta őket.

©

Pénteken az Index arról írt, hogy egy névtelen Facebook-üzenet szerzője azt állítja, az ELTE egyik professzor emeritus címre is esélyes oktatója szexuálisan zaklatta, nemcsak őt, hanem más kollégákat és hallgatókat is.

Ahogy a hvg.hu több forrásból értesült, etikai vizsgálat indult az ügyben, a felsőoktatási intézmény szerindai közleménye pedig arról számol be, hogy az ELTE egy vezetőjét menesztették az egyetemről. És ugyan a közleményben nincs tisztázva, kiről van szó, a hvg.hu több forrásból is úgy értesült, hogy az etikai eljárást Mikonya György, a tanítóképző dékánja ellen folytatták le. Ezt erősíti, hogy a kari honlapon szerda reggeltől nem szerepel dékánkáént, hanem megbízott dékánként Márkus Éva van megnevezve, aki a tudományos ügyek dékánhelyettes is.

Frissítve: szerda délután az ELTE is megnevezte Mikonya Györgyöt, közzétették az etikai határozatot. Abban az áll, hogy Mikonya György dékán súlyos etikai vétségeket követett el azzal, hogy "szándékosan nem teljesítette az ELTE Etikai Kódexben megfogalmazott alábbi elvárásokat, és szándékosan megvalósította az abban tiltott alábbi cselekményeket (magatartásokat)". A panaszossal szemben visszaélt vélt vagy valós hatalmi helyzetével, megsértette a panaszos emberi méltóságát és az egyenlő bánásmód követelményét, megsértette az Etikai Kódex 5. pontjában megfogalmazott azon elvárást, hogy az egyetemi polgárok tartózkodjanak az Egyetem tekintélyének, jóhírének csorbításától.

Az ELTE-t is elérte a zaklatási botrány: üzent a hallgatóknak a HÖK

"Számíthattok ránk, erre szavunkat adjuk" - többek között ezt üzente az ELTE HÖK a Facebookon a hallgatóknak, miután pénteken az Index arról írt, hogy egy névtelen Facebook-üzenet szerzője azt állítja, az ELTE egyik professzor emeritus címre is esélyes oktatója szexuálisan zaklatta, nemcsak őt, hanem más kollégákat és hallgatókat is.

A hvg.hu több forrása arról beszélt, több női oktató, egyetemi dolgozó is az ELTE-n kirobbant zaklatási ügy áldozatai között van. Egy tanárnak egyszer úgy kellett az agresszort lelöknie magáról, amikor egy díványon leteperte. Arról beszélt, hogy őt éveken keresztül zaklatta az egyetem egyik vezetője, visszaélve hatalmával. Egyik informátoruk – akinek egy közeli ismerősét zaklatta a dékán – legalább négy áldozatról tud, de a sajtóhoz nem mernek fordulni, mert rettegnek attól, hogy elveszítik állásukat.

A teljes cikket a hvg.hu-n olvashatjátok el.