szerző:
Eduline

"Számíthattok ránk, erre szavunkat adjuk" - többek között ezt üzente az ELTE HÖK a Facebookon a hallgatóknak, miután pénteken az Index arról írt, hogy egy névtelen Facebook-üzenet szerzője azt állítja, az ELTE egyik professzor emeritus címre is esélyes oktatója szexuálisan zaklatta, nemcsak őt, hanem más kollégákat és hallgatókat is.

Képünk illusztráció
©

Nettó ... fizuért tűrtem, hogy zaklasson, fogdosson, nyalogasson. Akárhányszor kértem segítséget, engem hibáztattak, hogy miért nem rúgtam torkon stb. – olvasható egy névtelen Facebook-üzenetben, amely a napokban jelent meg Tumblren. Az írás azt is megjegyezte, hogy arról a karról van szó, ahol pár éve a gólyatábori erőszak történt, ez pedig a Tanító- és Óvóképző Kar.

Az Index megkérdezte az egyetem kommunikációs irodáját – a feltételezett oktatót is megnevezve –, hogy hányan tettek panaszt az oktatóval szemben, az illető a vizsgálat alatt is folytatja-e tanári tevékenységét, illetve mikorra várható az etikai vizsgálat eredménye. Jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetemen etikai vizsgálat zajlik munkahelyi hatalommal való visszaélés ügyében az egyetem egyik oktatójával szemben, nem hallgatói bejelentés alapján – írta az ELTE sajtóosztálya, amely nem nevezte meg az oktatót, de nem is cáfolta, hogy az Index által említett személyről van szó. Az ELTE arra sem reagált, hogy valóban szexuális zaklatásos ügyről van-e szó. Az egyetem még annyit közölt, hogy az etikai vizsgálat lezárultáig nem adhatnak tájékoztatást a részletekkel kapcsolatban.

A cikk megjelenése után az ELTE hallgatói önkormányzata a Facebookon azt írta, "az elmúlt időszakban erőnkhöz mérten minden eszközünkkel azon voltunk, hogy segítsünk felmérni, kezelni, megelőzni azokat az eseteket, ahol BÁRKI visszaél bármilyen adottságával egy gyengébb, kiszolgáltatottabb ember kárára".

Hozzátették, "az ilyen típusú panaszok kivizsgálása során nagyon erős az ELTE vezetése és az önkormányzatunk közötti együttműködés. A panaszokat a Hallgatói Önkormányzaton kívül az Életvezetési Tanácsadó hálózat, valamint a Hallgatói ügyek rektori biztosa is közvetlenül fogadja, biztosítva az anonimitást és a támogatást.
Ha úgy érzed, hogy segítségre lenne szükséged, keresd hallgatói képviselőidet, a Hallgatói ügyek rektori biztosát vagy az Életvezetési Tanácsadót. Számíthattok ránk, erre szavunkat adjuk".

Itt a döntés: etikai vizsgálatot indítanak a Színművészetin

Vizsgálatot indít a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Marton László ügyében. A Vígszínház korábbi igazgatója és főrendezője tanított az egyetemen, ahol most M. Tóth Géza rektor kezdeményezte az etikai bizottság összehívását - írja az Index.