szerző:
Eduline

Vizsgálatot indít a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) Marton László ügyében. A Vígszínház korábbi igazgatója és főrendezője tanított az egyetemen, ahol most M. Tóth Géza rektor kezdeményezte az etikai bizottság összehívását - írja az Index.

©

Az Index azt írja, az SZFE szabályzatában az áll, hogy az etikai bizottság az általános rektorhelyettesből, az intézetek delegáltjaiból, a doktori iskola delegált tagjából, a hallgatói önkormányzat delegált tagjából és a közalkalmazotti tanács által delegált tagból áll össze.  A bizottság működésének részletes szabályait a szenátus által jóváhagyott ügyrend tartalmazza, ez alapján járnak majd el.

A rektor azt nyilatkozta, hogy a vizsgálat önkéntes alapon zajlik majd, és olyan egykori hallgatókat is érint, akik ma már a szakmában dolgoznak, így arra számítanak, hogy hosszú lesz a folyamat, míg a lehető legtöbb érintettel beszélni tudnak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Sárosdi Lilla színésznő pár napja állt a nyilvánosság elé azzal, hogy 20 éve egy neves rendező egy barátja jelenlétében szexuálisan zaklatta, majd közölte, Marton Lászlóról, a Vígszínház egykori igazgatójáról, jelenlegi főrendezőjéről, a színművészeti egyetem tanáráról van szó. Marton László tagadja, hogy ilyet tett volna, de múlt héten felfüggesztette SZFE-s oktatói tevékenységét.

Marton csütörtöki közleményében azt írta, "most megértettem, hogy vannak, akik azt gondolják, úgy érzik, hogy oly módon közeledtem hozzájuk és olyat cselekedtem, amivel megsértettem őket. Ezúton üzenem minden névvel vagy név nélkül megszólaló személynek, hogy bocsánatot kérek, ha olyat tettem vagy úgy viselkedtem, amivel megsértettem, nehéz helyzetbe hoztam őket. Tisztelettel kérem bocsánatkérésem elfogadását. Bocsánatkérésem mellett továbbra is a Vígszínház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendelkezésére állok, hogy hallgassák meg vezetői, rendezői és tanári működésemmel kapcsolatban a társulat tagjait, a színház dolgozóit, valamennyi volt és jelenlegi tanítványomat".

Palkovics: Felül kell vizsgálni a Színművészeti etikai kódexét

Az alapprobléma alapvetően etikai, de minden olyan eset, ami túlmegy a normális oktató-növendék viszony keretein, büntetőjogi kategóriába tartozik és akként is kell kezelni - mondta az Emmi oktatási államtitkára. Felül kell vizsgálni a Színművészeti Egyetem etikai kódexét, ha a Sárosdi Lilla által jelzett, illetve az intézményben állítólag történt további zaklatásos esetek a hallgatók és az oktatók függelmi helyzetéből adódhattak - mondta a hvg.hu-nak Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkára.