szerző:
Eduline

146 ELTE-s írt nyílt levelet az egyetem rektorának: arra kérik Mezey Barnát, "vesse latba befolyását" annak érdekében, hogy a minisztérium úgy alakítsa át a felsőoktatási törvény módosítását, hogy annak elfogadása ne veszélyeztesse a CEU budapesti működését.

Több ezren tüntettek vasárnap a CEU mellett
©

"Mi, az ELTE BTK egyetemi polgárai aggodalommal értesültünk a kormány új szabályozási tervéről, amely – mint a reakciókból világosan látszik – a Közép-európai Egyetem (CEU) működésének ellehetetlenüléséhez vezetne. Meggyőződésünk, hogy sem egyetemünk, sem a magyar felsőoktatás nem érdekelt abban, hogy ez a kiváló és világraszóló eredményeket felmutató intézmény, amellyel számtalan oktató, hallgató és kutatási program közössége köti össze az ELTE-t, távozni kényszerüljön Budapestről" - írják levelükben, amelyet az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektorának, Mezey Barnának juttattak el.

Hozzáteszik: "nyomatékkal kérjük, vesse latba befolyását annak érdekében, hogy a minisztérium úgy alakítsa át a felsőoktatási törvény módosítására irányuló törvényjavaslatát, hogy annak elfogadása a CEU további budapesti működését ne veszélyeztesse".

Vasárnap délután több ezren tüntettek Budapest belvárosában a CEU mellett - így tiltakoztak a felsőoktatási törvény várhatóan szerdán Országgyűlés elé kerülő módosítása ellen, amely ellehetetlenítené az intézmény működését.

Ezrek tüntetnek Budapesten a CEU mellett

Több ezren tüntetnek Budapesten a CEU mellett: a menet a Budapesti Corvinus Egyetemtől indult, a demonstrálók az ELTE és a CEU épületének érintésével a Kossuth térre tartanak. Cikkünk folyamatosan frissül. A tüntetés szlogenje a Most a CEU, de ki a következő?, az eseményt a Oktatási Szabadságot Facebook-csoport szervezi, a demonstrálók a Fővárm térről indultak fél hatkor, a tömeg a kiskörúton haladt végig, ahol a rendőrség teljesen leállította a forgalmat.