szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Személyesen is és online is egyszerre, de elindult az idei egyetemi tanév is a legtöbb hallgatónak. Összeszedtük, milyen támogatásokra pályázhattok gólyaként (is).

Rendszeres és rendkívüli szociális ösztöndíj

Szociális alapon a rendszeres, illetve a rendkívüli szociális ösztöndíjat igényelhetitek. Ezeknek az összege és a pályázat leadásának határideje felsőoktatási intézményenként eltérő lehet, ezért további információkért érdemes felkeresni az adott egyetemet vagy főiskolát. Az ösztöndíjról itt írtunk bővebben.

Alaptámogatás

Az alaptámogatás egy egyszeri juttatás, amelyet az első félévre való beiratkozáskor pályázhattok meg - szociális alapon. Erről is az egyetemetek tud bővebb tájékoztatást adni, nálatok milyen szabályok vonatkoznak az igénylésre.

Bursa Hungarica

A Bursa Hungarica célja, hogy támogassák azokat a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalokat, akik felsőoktatásban szeretnének továbbtanulni vagy most kezdik az egyetemet. Az ösztöndíjnak az elnyeréséhez is feltétel a nappali tagozatos jogviszony. Ha bővebb infókat szeretnétek, akkor kattintsatok ide.

Klebelsberg-ösztöndíj

Erre a támogatásra akkor pályázhattok, ha tanári vagy gyógypedagógus szakon tanultok tovább, és vállaljátok, hogy a szak elvégzése után majd pedagógusként helyezkedtek el. Az ösztöndíj összege az első félévben 125 000 Ft, 250 000 Ft vagy 375 000 Ft/félév/fő lehet. Az első befejezett szemeszter után pedig mindig az utolsó aktív félévben elért kreditindex alapján határozzák meg az összeget.

Állami ösztöndíjas képzésen tanulóként teljesítmény alapú támogatásokat – például tanulmányi ösztöndíjat – csak a második félévtől kaphattok.

Egyetemi támogatások: mit kell tudni a tanulmányi ösztöndíjról?

Fontos már az első félév előtt tudni, hogy azok akik ingyenesen tanulnak az egyetemen pályázhatnak tanulmányi ösztöndíjra. De mi kell ahhoz, hogy megfeleljetek a követelményeknek? Mutatjuk, az erre vonatkozó szabályokat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!