szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tanárképzésre jelentkeznétek a felvételin? Akkor mutatunk egy olyan ösztöndíjat, amire ti is pályázhattok majd az egyetemen. Itt vannak a legfontosabb részletek a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjról.

Miről szól a program?

A Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Program célja a tanári vagy gyógypedagógus pályát választó hallgatóknak szól, és támogatja őket a későbbi elhelyezkedésben, egyúttal az oklevél megszerzését követően álláslehetőséget is biztosít - írja az ösztöndíj tájékoztatója.

Kik jelentkezhetnek az ösztöndíjra?

A pályázat benyújtására akkor vagytok jogosultak - minden tanévben egyszer - ha magyarországi felsőoktatásban tanultok vagy Magyarországgal szomszédos országban élő magyar anyanyelvű hallgatók vagytok, akik a pályázat benyújtásának időpontjában egységes, osztatlan tanárképzésre vagy tanító alapképzésre vagy gyógypedagógus alapképzésre kerültek be, illetve a pályázat benyújtásának időpontjában már tanulmányokat folytattok. Az ösztöndíjra 2019. szeptemberben lehetett jelentkezni, a Klebelsberg Ösztöndíj kihirdetését a 2020/21-es tanévben is tervezik majd.

MIről szól maga a pályázat?

A pályázat tárgya a pedagógus pályát választó hallgatók ösztöndíjas támogatása azon félévek alatt, amelyek során az ösztöndíjas hallgatói jogviszonyban álltok. Amennyiben ösztöndíjasként a támogatási szerződés aláírásával vállaljátok, hogy az általatok megjelölt három megye egyikében, a központ által megjelölt köznevelési intézményi kör intézményei közül választva, főállású jogviszonyt létesítetek, és azt tartósan, de legalább az ösztöndíj folyósítási idejének megfelelő időtartamban fenntartjátok.

Mekkor az ösztöndíj összege?

Az ösztöndíj megállapítása differenciáltan 0,- Ft, 125.000,- Ft, 250.000,- Ft vagy 375.000,- Ft/félév/fő közötti összegben történik. Az ösztöndíj összegét több tényező határozza meg, van minimum kreditindex szint, illetve vannak kiemeltem támogatott szakok. Kiemelten támogatott szakok: informatikatanár, matematikatanár, testnevelő tanár, biológiatanár, fizikatanár, kémiatanár, technika, életvitel-és gyakorlat-tanár, természetismeret-környezettan tanár. Az alábbi táblázatban láthatjátok a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj 2019/2020. tanév 2. félévi támogatásának alapját képező kreditindex szinteket:

©

Ha nem éritek el a minimum kreditindexet az adott félévre az ösztöndíjas jogviszonyotok fennmarad, de ösztöndíjra ebben az időszakban nem lesztek jogosultak.

Hogyan és mikor lehet pályázni?

A pályázatot elektronikusan és papír alapon, postai úton is be tudjátok nyújtani egy pályázati adatlappal. A következő pályázati időszakban idén nyáron jelentkezhettek majd az ösztöndíjra. Ha még töbet olvasnátok az ösztöndíjról, akkor itt megnézhetitek a korábbi pályázatokat és az egyéb feltételeket is.

Friss adatok: a gyógypedagógus-hallgatók nyerték el a tanárszakos ösztöndíjak több mint felét

A Klebelsberg Képzési Ösztöndíjat a 2019/2020-as tanévben elnyerők 59 százaléka gyógypedagógia alapszakon tanul. A legtöbben legalább havi 50 ezer forintos támogatást kapnak - írja a Magyar Nemzet.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!