szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egyetemen izgalmasabbnál izgalmasabb tárgyakkal fogtok találkozni, fontos azonban tudnotok, hogy az ingyenesen megszerezhető kreditek száma véges. Ha tehát átestek a ló túloldalára és túl sok kreditet teljesítetek, akkor mélyen a zsebetekbe kell majd nyúlnotok az egyetem befejezése előtt. Mutatjuk a pontos szabályokat.

Az egyetemeken és főiskolákon minden elvégzett tárgyért krediteket fogtok kapni, melyekből egy hároméves alapképzésen 180-at, egy ötéves osztatlan képzésen 240-et, egy kétéves mesterképzésen pedig 120-at kell összegyűjtenetek. Ez azt jelenti, hogy félévente átlagosan 30 kreditnyi kurzust kell elvégeznetek, de ettől többet vagy kevesebbet is teljesíthettek. Arra azonban figyelnetek kell, hogy a képzés elvégzéséhez előírt krediteken felül maximum tíz százalékkal teljesíthettek túl.

Azaz hároméves alapképzésen 180+18, ötéves osztatlan képzésen 240+48, kétéves mesterképzésen pedig 120+12 kreditettel számlhattok ingyen. Ha ettől többet szereztek, akkor kredittúllépési díjat kell fizetnetek a záróvizsga előtt. Ennek az összegét kreditenként határozzák meg és intézményenként változik.

Szintén fontos tudnotok, hogy ebbe nemcsak az elvégzett, hanem a felvett kreditek is beleszámítanak, tehát az olyan tárgyakkal is kalkulálnotok kell, amelyeket végül elhagytok, illetve amelyekre elégtelen érdemjegyet kaptok.

Ha mégis van olyan tárgy, amire mindenképpen szeretnétek bejárni, de már az összes ingyenes krediteteket elhasználtátok, akkor érdemes beszélnetek az oktatóval, hogy a tárgy felvétele nélkül is bejárhassatok a kurzusra. Az oktatók általában nyitottak erre, örülnek a lelkes hallgatóknak, viszont azzal is számolnotok kell, hogy a kisebb létszámmal meghirdetett gyakorlati órákon valószínűleg nem lesz számotokra plusz hely. Ezzel szemben az előadások esetében sokkal egyszerűbb a helyzet. Azt azonban ne felejtsétek el, hogy tárgyfelvétel nélkül így nem kerülhet be az indexetekbe az adott tárgy.

A kreditek mellett a tanulmányi átlagotokra is érdemes figyelnetek már az első félévtől kezdve. Arról, hogy ennek mikor lehet döntő szerepe a tanulmányaitok során, itt írtunk részletesebben.

A legtöbb egyetem is hibrid oktatással készül - minden az őszi félévkezdésről

Eltérő módon készülnek az egyetemek az őszi félévre, több helyen a nagyelőadásokat csak online tartják majd meg. Mutatjuk az egyetemi összefoglalót.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!