szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyes felsőoktatási intézményekben szokásos, tantermi formában, míg máshol online előadásokkal indul a tanév szeptembertől. De olyan egyetem is van, ahol hibrid oktatásra készülnek, vagyis személyes és online kurzusok is lesznek. Megnéztük, hogy a jelenlegi állás szerint mire kell számítaniuk a hallgatóknak az őszi szemeszterben.

A Nyíregyházi Egyetemen figyelemmel kísérik az aktuális járványügyi helyzetet és a jelenlegi információk alapján szokásos formában tervezik elindítani a következő tanévet. Mindemellett készülnek az augusztusi gólyatáborra, ahová várják az új hallgatók jelentkezését, illetve az ünnepi tanévnyitó és az elhalasztott diplomaosztó ünnepség szervezési munkálatai is javában folynak.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szintén tantermi oktatással terveznek. A közösségi közlekedés reggeli csúcsidei terhelésének mérséklése érdekében azonban 8:15 előtt nem kezdődhet egyetlen óra sem, valamint az órarend szerinti 8:15 órakor kezdődő dupla (tripla vagy hosszabb) órákat fél 9-kor kell kezdeni, legalább egy óraközi szünetet el kell hagyni és az órarend szerinti időben be kell fejezni - olvasható az egyetem oldalán.

Továbbá a belső, zárt terekben az órákon kötelező lesz az orrot és szájat egyaránt takaró maszk (sál vagy kendő) viselése, valamint az 1,5 méteres távolság tartása - ahol ennek fizikai feltételei fennálnak. Azok a hallgatók pedig, akik a koronavírus-fertőzés tüneteit tapasztalják magukon, nem léphetnek be az egyetem területére. A veszélyeztetett csoportba tartozó - vagy ilyen személlyel együtt élő - hallgatók kérvényezhetik, hogy távolléti oktatás formájában teljesíthessék a tárgyaikat.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a járványhelyzetre való tekintettel tantermi és online kurzusok kombinációjával indítják a tanévet szeptembertől. A személyes órákon kötelező lesz a maszkviselés és a védőtávolság betartása. Ugyanakkor azok a hallgatók, akik bármilyen okból veszélyeztetettek, kérvényezhetik, hogy tanulmányi kötelezettségeiket kizárólag online teljesíthessék a "hibrid" rendszeren belül is.

A Budapesti Corvinus Egyetemen sem lesznek hagyományos előadások. A 40 főnél nagyobb előadások online (valós időben vagy nem valós időben) lesznek megtartva, míg az ennél kisebb létszámú kurzusok esetében személyes oktatásra törekednek. A 40 fő alatti kurzusok, jellemzően szemináriumok esetében a személyes jelenlét mellett az is a cél, hogy egy időben, zárt térben jelenlévő hallgatói létszámot optimalizálni tudják. Itt is kötelező lesz a maszkviselés, illetve külön szabályok vonatkoznak majd a külfödi hallgatókra. Erről itt olvashattok részletesebben.

Arról is írtunk, hogy az Óbudai Egyetemen a 2020-2021-es tanév első félévében minden szakon és képzési szinten online előadások lesznek. Az előadások mehetnek élőben sugározva, de akár előre feltöltött videófájlban is közzétehetők. Ezeknek az óráknak a kezdete csak reggel 8 óra lehet, és az online előadások, illetve a személyes jelenléttel megtartott órák között elegendő időt kell biztosítani a hallgatóknak az utazásra. A laboratóriumi gyakorlatokon személyesen is részt vehetnek a tanulók, de szájmaszkot kell viselniük. Emellett egyéni és csoportos konzultációk, szeminárumok is megtarthatók lesznek.

Visszafogottabbak lesznek az idei gólyatáborok

Rendhagyó szabályok és óvintézkedések mellett fognak zajlani az idei egyetemi gólyatáborok - már ahol megtartják őket. Kötelező lesz a maszk viselése, a kihelyezett fertőtlenítők használata, és a csapatépítő játékok közül kimarad többek között a szoborcsoport alkotás, az egymás testéről evés, illetve minden olyan feladat, ahol a gólyák túl közel kerülhetnének egymáshoz.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!