szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Most, hogy véget ért a tavaszi félév és a vizsgaidőszak, nem csak a leendő egyetemistákban, hanem a jelenlegi hallgatókat is érdekli a kérdés: mi lesz az egyetemekkel szeptembertől? Vajon marad a távoktatás vagy hagyományos formában kezdődik az őszi félév? Megkerestük a magyar egyetemeket.

A Pécsi Tudományegyetem 2020/21-es tanév tervezését már a tavasz folyamán megkezdte - írták megkeresésünkre. A jelenlegi ismereteik szerint a következő tanév őszi félévét jelenléti oktatás keretében kezdik, azonban készülnek alternatív megoldásokkal is. A tavaszi félév tapasztalatai alapján tervezik a gyakorlatokat is, valamint hibrid oktatási eljárásokra is készülnek, arra az esetre, ha a hallgatók egy része - jellemzően a külföldi hallgatók - nem, vagy csak késve tudnának beutazni Magyarországra. Illetve az egyetem tájékoztatott bennünket arról is, hogy megfontolják annak a lehetőségét is, hogy bizonyos oktatási tartalmak eleve online legyenek elérhetők. Ehhez azonban meg kell még vizsgálni a jogszabályi lehetőségeket és a várható hatékonyságot is – mondták. Persze ez nem jelentené, hogy a személyes oktatás teljesen kiszorulna az intézményből.

A Corvinus Egyetem is azt írta, jelenleg arra készülnek, hogy az oktatás szeptembertől a hallgatók személyes jelenlétével zajlik majd, normál tanrend szerint, persze csak akkor, ha a körülmények nem változnak. Ami azonban már biztosan más lesz jövőre az egyetemen: hogy eltörlik a szakdolgozat papír alapon való beadását, a hallgatók elektronikusan a Moodle rendszeren keresztül nyújthatják majd be szakdolgozatukat (mint ahogy a mostani tanév a járványhelyzet miatt is történt). A szakdolgozati bírálatot is elektronikus formában fogják megkapni a hallgatók - tájékoztatta az egyetem az Eduline-t.

Megvan, mikor kezdődik az őszi félév az egyetemeken

Összeszedtük a legnagyobb fővárosi és vidéki egyetem következő félévének menetrendjét. Akár leendő egyetemisták vagytok, akár végzősök, a következő dátumokat már most felírhatjátok.

A Budapesti Gazdasági Egyetemen még nem tudtak biztosat mondani arról, hogy milyen formában folytatódik ősszel a tanítás. Ettől függetlenül arra készülnek, hogy a hagyományos formában oktatnak majd ősszel, hozzáteszik, a döntés azonban nem biztos, hogy az ő kezünkben lesz. A BGE is kiemelte, mindenképpen szeretnék az elmúlt félév tapasztalatait, legjobb gyakorlatait hasznosítani, ezért most részletesen átvizsgálják a hallgatói és oktatói visszajelzéseket.

A Debreceni Egyetem június 25-én fogadta el a 2020-2021-es tanév időbeosztását - tájékoztatott bennünket az egyetem. A tanév a korábbi évek gyakorlatának megfelelően szeptemberben kezdődik - írták. Kiemelik: az idei tavaszi félév rendkívülinek számított, szeptembertől viszont visszaáll az egyetemi képzés rendje:

"ugyanúgy folytatódik a munka, ahogyan a járványt megelőzően".

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem az érvényes járványügyi szabályozás alapján dolgozik az őszi félév indításának előkészítésében - adta hírül az egyetem - úgy, hogy a hazai hallgatók és a külföldi diákok képzése egyaránt biztosított legyen és az egyetem rugalmasan tudjon esetleges újabb szigorú járványügyi intézkedésre reagálni. Hozzátették, a félév indítását érintő döntésekről - amint lesz konkrétum - az intézmény haladéktalanul tájékoztja a hallgatókat is.

Hosszú távon is bajba kerülhetnek az egyetemek a koronavírus miatt?

A brit és amerikai felsőoktatásban komoly fejtörést okozhat a járvány miatt kialakult helyzet, hiszen sok egyetem a külföldi hallgatóira és azok tandíjára támaszkodott első sorban.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!