szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem minden szempontból érezték rossznak a hallgatók a távoktatást, volt, ami kifejezetten tetszett az egyetemistáknak a digitális rendszerben.

A Budapesti Gazdasági Egyetem közvélemény-kutatást készített arról, hogyan élték meg a hallgatók a távoktatást. A kérdőív anonim volt és több, mint 2 700 (2 491 magyar és 215 külföldi) diák töltötte ki. A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók 68%-a úgy ítélte meg, hogy nem volt rosszabb a távoktatás hatékonysága, mint a hagyományosé, közel 50%-a pedig kifejezetten hatékonyabbnak látta azt.

Vannak olyan területek, ahol a távoktatás kevésbé volt sikeres hallgatói szempontból. Jelentős különbségek mutatkoztak meg például a nyelvek vagy képzési formák szerint. Nem hozott meglepő eredményt, hogy a digitális képzés kiemelkedően népszerű volt a levelező és a távoktatási munkarendben, illetve a normál képzési időn túl levő hallgatók esetében – írja az egyetem közleményében.

A megkérdezettek több mint háromnegyede szerint a távoktatásban sokkal több lehetőség van a rugalmasságra az időbeosztásban, többen tudnak munkát vállalni a tanulás mellett, illetve mindenki a saját tempójában haladhat. „Minden mostani fejlesztésünk eredménye megmarad nekünk, miközben rengeteg tapasztalattal gazdagodtunk az elmúlt időszakban” – mondta Prof. Dr. Heidrich Balázs, a BGE rektora.

A közvélemény-kutatásban résztvevők nagy részének hiányzott az egyetemi élet, a személyes jelenlét. Ebből következtetik, hogy emiatt volt nehezebb a tanulásra koncentrálás és a motiváció is csökkent. A kommunikációs készségek fejlődésének, illetve a csoportmunkában való részvételnek sem kifejezetten kedvezett ez az időszak.

A felmérés az egyik legfontosabb információja, ami sokakat meg is lepett, hogy a BGE hallgatók közel fele (49,3%) örömmel folytatná digitálisan, illetve távoktatásban a tanulást. Persze itt is voltak eltérő eredmények, például az angol nyelvű képzéseken többen maradnának a hagyományos oktatási formánál, ami teljesen érhető.

A brit egyetemeken megszűnik az EU-s diákok tandíjtámogatása

Erről nemrég döntött a kormány. Úgy néz ki, a Brexit hatással lesz a magyar diákok angliai továbbtanulására is.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!