szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A jelenlegi és volt diákok után most több belföldi és határon túli szervezet is felszólalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) átalakítása ellen.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy május 26-án nyújtották be a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) átalakításával kapcsolatos törvénytervezetet az Országgyűlésnek. Mint kiderült, erről az egyetem vezetőségét nem tájékoztatták, és a sajtóból értesültek a modellváltásról. Erről itt írtunk részletesebben.

A jelenlegi hallgatók azonban nem lelkesednek az ötletért, közleményben tiltakoznak, valamint a javaslat ellen a Színmű volt diákjai is kiállnak.

Most az ügyhöz kapcsolódóan közleményt adott ki a Színházi Kritikusok Céhe, a Magyar Színházi Társaság, a Magyar Játékfilmrendezők Szövetsége, de több határon túli egyetemi oktató is kifejezte a szolidaritását – írja az Index.hu.

A Színházi Kritikusok Céhe a Facebookon közzétett nyilatkozatában azt írja, hogy a „Színház- és Filmművészeti Egyetem a magyar művészeti felsőoktatás meghatározó, kiemelkedő színvonalon működő intézménye, nemzeti közkincs, melynek állami tulajdonból való kikerülése és alapítvánnyá alakítása alkotmányos alapértékeket veszélyeztet”. De arra is kitérnek, hogy az átalakítás indokolatlan gyorsasága veszélyezteti „az egyetem (a járványhelyzet miatt amúgy is elnehezült) napi működését”.

A Magyar Színházi Társaság szintén „kiáll az egyetemi autonómia és a művészi szabadság mellett”, illetve a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete is szolidaritást vállal az egyetemmel. A határon túlról pedig a Babes-Bolyai Tudományegyetem, illetve a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanárai álltak ki az SZFE mellett.

Corvinus-modell és összeolvadások: több egyetemen is jelentős átszervezések lesznek

Az utóbbi időben számos egyetemről lehetett hallani, amely modellváltásra vagy összeolvadásra készül. Azóta több intézménnyel kapcsolatban meg is születtek a döntések, de olyan is akad, ahol még nem derült ki minden az átalakításról. Mikortól lépnek életbe az új szabályok? Összegyűjtöttük, eddig mit lehet tudni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!