szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nyolc magyar egyetem került fel a Times Higher Education (THE) legfrissebb listájára, amely a feltörekvő gazdaságok legjobb felsőoktatási intézményeit rangsorolja. A legjobb eredményt idén is a Semmelweis Egyetem érte el: 70. helyen végzett.

A THE rangsorának összeállítása során a tanulási környezetet, a nemzetközi oktatók és hallgatók számát, a kutatás minőségét, az intézményhez köthető publikációk idézésének számát, valamint a piaci bevételt veszik figyelembe. Emellett a rangsor készítői értékelik a feltörekvő országok egyetemeinek jellemzőit és fejlesztési prioritásait, így például az iparági kapcsolatokat és nemzetközi perspektívákat.

A Times Higher Education idei első listáján 47 ország vagy régió 533 felsőoktatási intézménye szerepel. A magyar egyetemek közül a legjobb eredményt a Semmelweis Egyetem érte el - bár három helyet rontottak a tavalyihoz képest, így is a 70. helyen végeztek. Idén az Eötvös Loránd Tudományegyetem eredményei is romlottak: míg 2019-ben a 119. helyre sorolták őket, addig idén már csak a 149. helyre tudták feltornázni magukat. A Pécsi Tudományegyetem a 176. (tavaly 141.), a Szegedi Tudományegyetem a 201-250. (tavaly 162.), a Debreceni Egyetem pedig a 251-300. (tavaly 201-250.) helyre került.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem ugyanolyan eredményeket ért el, mint egy évvel korábban. Az előbbit a 251-300., az utóbbit a 301-350. helyre sorolták. A friss rangsorba már a Szent István Egyetem is bekerült: 351-400. hellyel indítottak a listán.

A rangsort az elmúlt évekhez hasonlóan a kínai egyetemek vezetik, az első helyen a Tsinghua University áll, míg az európai egyetemek közül a moszkvai Lomonoszov vezet.

Ezek a legjobb magyarországi egyetemek és képzések: az összes rangsor egy helyen

A Diploma 2020 kiadványban a HVG az idén is nyilvánosságra hozta a legjobb egyetemek összesített rangsorát és a képzési területek szerinti listákat. Melyik egyetem végzett az élen, és melyik intézmény kínálja a legjobb műszaki, bölcsész- vagy éppen agrárképzéseket? Itt az összes rangsort megtaláljátok.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.