szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Milyen szabályokat kell betartanotok, ha szeptembertől állami ösztöndíjas képzésen tanultok? Olvasói kérdésre válaszoltunk.

Az állami ösztöndíjas hallgatóknak vállalniuk kell, hogy legfeljebb a képzési idő másfélszeresén belül megszerzik az oklevelet, illetve az ezt követő húsz éven belül hazai munkaviszonyt tartanak fenn legalább annyi ideig, ameddig állami ösztöndíjas hallgatóként tanultak felsőoktatási intézményben.

Félbehagynátok az egyetemet? Egy fontos szabály változik 2020-tól

Hogyan változnak a szabályok, ha a otthagyjátok az egyetemet vagy főiskolát anélkül, hogy abszolutóriumot szereznétek? 2020-tól ezekre kell figyelnetek, ha állami ösztöndíjas képzésen tanultok.

Abban az esetben, ha a hallgató a fent említett határidőn belül nem szerzi meg az oklevelet, köteles visszafizetni az állami ösztöndíj összegének felét. Valamint vissza kell fizetni az állami ösztöndíj teljes összegét, ha az oklevél megszerzését követő húsz éven belül nem tart fenn az állami ösztöndíjas tanulmányaival megegyező időtartamban hazai munkaviszony.

Kivételes esetekben a hallgató részben vagy egészben mentesülhet a kötelezettségek alól. Ilyen tényezők például a szülés, baleset, tartós betegség, vagy más, önhibán kívüli váratlan okok. Ezekről bővebben a felvi.hu-n olvashattok.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.