szerző:
Eduline

Elkészült a QS Quacquarelli Symonds 2011-es felsőoktatási rangsora a legjobb bölcsészeti képzésekről: Magyarországról egyedül a Közép-európai Egyetem (CEU) filozófia szakja került a kétszáz legjobb közé.

A CEU képzése a QS filozófiai rangsorának 101-150. helyén szerepel, a szomszédos országok felsőoktatási intézményei közül csak a University of Vienna és a University of Ljubljana került fel a kétszázas listára. A képzési terület világrangsorának élén a Harvard, az Oxford, a Cambridge, a Berkeley és a Princeton végzett, a top 20-ba összesen tizenegy egyesült államokbeli, három brit, három kanadai és három ausztrál intézmény jutott be. Az eredmény valószínűleg senkit nem lepett meg: a Harvard és a Cambridge évek óta versenyez a QS általános egyetemi rangsorának első helyéért.

©

A CEU az elmúlt években többször felkerült a nemzetközi egyetemi rangsorokra: 2009-ben a Center for Higher Education Development az ötvenkét legkiválóbb európai politológiai intézmény közé sorolta a Közép-európai Egyetem Politikatudományi Tanszékét, amely öt csillagot kapott a minősítési eljárásban. A Die Zeit című német lapban publikált felmérés készítői négyezer európai felsőoktatási intézmény teljesítményét vetette össze: azok az egyetemek, amelyek legalább két csillagot kaptak, bekerültek a „kiválók csapatába”.

A CEU Business School a QS üzleti képzéseket összegző rangsorában is évről évre szerepel, 2009-ben a harminckilencedik, 2010-ben pedig a huszonkettedik helyet szerezte meg, a Lidove noviny cseh napilap pedig a CEU jogi tanszékét választotta Közép-Európa legjobbjának márciusban: az elemzés előre meghatározott intézményeket állított sorba a 2009-ben kiadott publikációk alapján. 

„Bár rangsorok nem mindig tükrözik teljes mértékben a valóságot összetettségük miatt, mégis hasznos mércék. Megtisztelő, hogy az egyetem filozófiai képzése ilyen elismerésben részesült. Amerikai és magyar egyetemként fontos számunkra, hogy a nemzetközi tudományos életben részt vegyünk, a magyar tudományos élet hagyományai a nemzetközi tudományos élet szerves részei voltak mindig is" – mondta Farkas Katalin, a CEU rektorhelyettese.

Mi a QS?

A QS Quacquarelli Symonds cég 2004 óta minden évben elkészíti a felsőoktatási intézmények világrangsorát. A legjobb egyetemek és főiskolák listáját több szempont – többek között a munkáltatói vélemények, az oktatók és a hallgatók aránya, az előadók tudományos munkáinak idézési gyakorisága, valamint a külföldi hallgatók és oktatók száma – alapján állítják össze. A rangsor első húsz helyén minden évben szerepel a Harvard, a Cambridge, a Yale, az Oxford, a MIT, a University of Princeton és a University College London.

eduline