szerző:
Eduline

Több iskola késve nyújtotta be az elszámolásokat és az igénybejelentéseket, több intézményt pedig hiánypótlásra...

©

Több iskola késve nyújtotta be az elszámolásokat és az igénybejelentéseket, több intézményt pedig hiánypótlásra kellett felszólítani, ezért nem utalták el minden - arra jogosult - diáknak a hiányszakmát tanulók ösztöndíját - tájékoztatta az eduline-t a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) sajtóosztálya.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) szerint hónapok óta várnak ösztöndíjukra a hiányszakmát tanuló diákok, pedig "a  tanulmányi ösztöndíjat a tanulók elsősorban tanszerekre, utazásra, vizsgamunkájuk anyagköltségére és létfenntartásra fordítják. Sok szakiskolában az ösztöndíjból vonják le az osztálypénzt, a szalagavató költségét is. Ha a tanuló nem kapja meg időben az ösztöndíját (minden hónap 28-ig), akkor nem tudja kifizetni az ebédpénz, nem tud utazási bérletet venni, vagyis nem tud iskolába járni".

A minisztérium közleményében azt írja, hogy a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) az iskola által igényelt támogatási összeget csak akkor utalja át az intézménynek, ha az előző időszakra vonatkozó elszámolás szabályos volt. 

"Amennyiben az elszámolás szabálytalan, úgy a következő időszakra igényelt összeg folyósítása csak a hiányosság kiküszöbölése után lehetséges. Az iskoláknak az ösztöndíj igénylésével, folyósításával és elszámolásával kapcsolatos tevékenységét a Nemzetgazdasági Minisztérium háttérintézménye, az NMH az eddigiekben is jelentős mértékben segítette. A szakiskolai tanulmányi ösztöndíjak mielőbbi folyósítása érdekében soron kívül dolgozza fel a benyújtott igénybejelentéseket, elszámolásokat, és azok szabályossága esetén haladéktalanul intézkedik az igényelt összeg iskolák részére történő utalásáról" - zárul a közlemény.