szerző:
Eduline

Még csak 15 éves, de már olyan alkalmazást készített, amellyel azonnal segítséget hívhatnak az elveszett vagy bajba jutott gyerekek.

©

A nigériai Tomisin Ogunnubi 12 éves volt és gyakran eltévedt, programozni viszont már egy ideje tanult, így eldöntötte, hogy készít egy olyan alkalmazást, amivel a hasonló helyzetbe került gyerekek segítséget kaphatnak - írja a hvg.hu.

My Locator nevű androidos eszközköre telepíthető app végül 2016-ban került fel a Google Playbe, azóta pedig már több mint 1000 alkalommal töltötték le - írják.

Az app a mobil helyinformációiból a Google Térkép segítségével kiolvassa a tartózkodási hely GPS-koordinátáit, valamint a pontos tartózkodási címet is. Ha a gyerek úgy érzi, bajba került vagy elveszett, elég csak rányomni az Alert gombra, a rendszer pedig automatikusan elküldi a koordinátákat a nigériai Lagos szövetségi állam vészhelyzeti központjába, valamint be is tárcsázza a központ 767-es hívószámát.

Kofoworola Cole, Tomisin informatikatanára szerint a lány fejlesztése inspirálólag hatott a közösség többi tagjára is. Az ugyanis, hogy egy fiatal tehetség megmutatta, képes a tanultakat a gyakorlatban ilyen módon kamatoztatni, és létrehozni valami egyedit, jó példaként hatott a többi tanulóra is. 

A hét hőse lett az afrikai informatikatanár, aki számítógépek nélkül oktat

A hét sztárja lett az az afrikai tanár, aki számítógépek nélkül tanítja számítógépezni a diákokat az iskolában. Kumasi egyik iskolájában tanít Richard Appiah Akoto, és néha a munkájáról is posztolgat a Facebookra, így kapta fel az internet a következő képeket is. Mivel az iskolának nincs számítógépe, a diákok a tanár aprólékos rajza alapján tanulják az informatika csínját-bínját.