szerző:
Eduline

Sokan kérdeztétek, milyen szakmákkal lehet a leggyorsabban elhelyezkedni. A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal oldalán fent van a 2018/2019-es ösztöndíjra jogosító hiány-szakképesítések listája.

©

Nem elhanyagolható tényező, hogy az állam komolyan támogatja ezt a képzési formát, hiszen a hiány-szakképesítések körébe tartozó szakképesítésre felkészítő, államilag támogatott nappali, iskolai rendszerű szakképzésben részt vevő tanulók - tanulmányi eredményük alapján - ösztöndíjat kaphatnak. Ez az összeg 10 ezertől egészen 35 ezer forintig terjedhet.

Ez a lista jó infó azoknak, akik szakgimnáziumban vagy szakközépiskolában tanulnának tovább (azok ugyanis, akik a listán szereplő szakmák közül választanak, ösztöndíjat kaphatnak), de az OKJ-s képzéseket kereső felnőtteknek is segíthet, ezekkel a végzettségekkel ugyanis rövid idő alatt munkát találhatnak.

A budapesti lista:

ács, elektronikai műszerész, elektronikai technikus, épület- és szerkezetlakatos, erdészeti szakmunkás, gazda, gépgyártástechnológiai technikus, gépi forgácsoló, gyakorló ápoló, gyakorló mentőápoló, hegesztő, ipari gépész, kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó, központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, lovász, mezőgazdasági gépész, pék, szerszámkészítő, szociális gondozó és ápoló, szoftverfejlesztő, vegyész technikus

A teljes listát pedig itt nézhetitek meg a 2018/2019. tanév 5. mellékletében.

Sokan lemaradtak: ennyien tanulnak szeptembertől a legnépszerűbb szakokon

A felvi.hu közzétette statisztikáit a 2018-as általános felvételi eljárás során felvettek diákok számáról. Egyértelmű különbség látszik a jelentkezők és a felvettek száma között. Az idén több mint 107 ezer diák jelentkezett egyetemre és főiskolára, a legtöbben, mintegy 64 ezren alapképzésre adtak be kérelmet.