szerző:
Eduline

Átadták a matematika Nobel-díjaként is emlegetett Fields-érmet. Négy remek kutató professzor, tanár gazdagodott a díjjal. Egyikőjüktől azonban nem sokkal azután, hogy átvette, el is lopták.

©

Caucher Birkar, Alessio Figalli, Peter Scholze és Akshay Venkatesh matematikusoknak ítélte oda a Nemzetközi Matematikai Unió a Fields-érmet, amelyet gyakran a matematika Nobel-díjának is neveznek - írja a 444.hu, hozzátéve: a Rió de Janeiróban zajló nemzetközi kongresszuson szerdán adták át az érmet, amellyel 15 ezer kanadai dollár is járt.

Caucher Birkar, a Cambridge-i Egyetem professzora az irracionális geometria terén végzett kutatásaiért kapta meg az elismerést. Az érmét telefonjával és pénztárcájával együtt a táskájába tette, majd otthagyta egy asztalon a pavilonban, ahol a díjátadót tartották. A táska azonban eltűnt, és a biztonsági személyzet később ugyan megtalálta egy pad alatt, de az érme már nem volt benne - számolt be a legújabb értesülésekről a 444.hu.

A tolvajt azóta elvileg már sikerült azonosítani, a szervezők pedig sajnálkoznak, és azt ígérik, a rendőrséggel együttműködve elő fogják keríteni az érmét.

A kanadai John Charles Fieldsről elnevezett érmet megalapítása óta 61 matematikusnak ítélték oda. A kitüntettek között egyetlen nő van, az iráni Marjam Mirzakani, aki az amerikai Stanford Egyetem professzora volt, az ívelt felületek szimmetriáját kutató matematikus tavaly hunyt el - derül ki a cikkből. Az idei díjazottak többek között a Cambridge-i Egyetem, a Zürichi Műszaki Egyetem és a Bonni Egyetem, valamint a Princeton és a Stanford oktatói.