szerző:
Eduline

Vádat emelt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KRNNI) egy budapesti autósiskola vezetőjével, valamint román...

Vádat emelt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KRNNI) egy budapesti autósiskola vezetőjével, valamint román és magyar társaival szemben, akik a gyanú szerint 2008 és 2010 között 1000-1400 euróért (300-420 ezer forint) adtak el jogosítványt román állampolgároknak úgy, hogy azok nem rendelkeztek sem gyakorlati, sem elméleti ismeretekkel – írja a HavariaPress.

A vizsgázóktól alkalmanként 2-400 eurót kértek el, amelyből a vizsgán résztvevő tolmácsot, szakoktatót és a vizsgabiztost fizették le. Ezen túl 3-400 euróért magyarországi megélhetésüket, illetve lakhatásukat igazoló, hamis iratokat adtak a vizsgázóknak, akik így hozzájutottak a magyar jogosítványhoz szükséges lakcímkártyához és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal által kiállított regisztrációs igazoláshoz.

A jogosítványhoz szükséges egészségügyi alkalmasságit az orvosok 100 euróért úgy állították ki, hogy a jelölt részt sem vett a vizsgálaton, vagy ha igen, a vizsgálatoknak csak a töredékét végezték el. A jogosítványok kiadásában az okmányirodák alkalmazottai is közreműködtek. Az ügy kapcsán gyanúsítottként hallgattak ki egy postást is, aki a jogosítványok megszerzésével kapcsolatos hivatalos iratokat a fiktív címek helyett megbízóinak adta át.

A KRNNI 47 román és magyar emberrel szemben, gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult tagja által bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés miatt indított nyomozást, amely a napokban lezárult, az ügy közel 30 ezer oldalnyi iratanyagát pedig vádemelési javaslattal megküldték a Fővárosi Főügyészségnek. A legutóbbi, oroszországi botrányról itt olvashattok.