szerző:
Eduline

Január 19-től több ponton is változnak a vezetői engedély megszerzésének feltételei - közölte a Nemzeti Közlekedési...

©

Január 19-től több ponton is változnak a vezetői engedély megszerzésének feltételei - közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság. Szombattól a 14. életévét betöltött fiatalok szerezhetnek AM kategóriás vezetői engedélyt - ez a legfeljebb 50 cm3 hengerűrtartalmú kétkerekű és háromkerekű segédmotoros kerékpárra és a könnyű négykerekű motorkerékpárra érvényes. Az AM bekerült a  nemzetközi kategóriák közé, viszont a 16. életév betöltéséig csak belföldön jogosít vezetésre - írja a hvg.hu.

Szintén január 19-től az A2 alkategóriában - azaz a legfeljebb 35 kW teljesítményű járműveknél - is elkezdődik a járművezető-képzés. Az ezelőtt megszerzett A korl. vezetői engedély kategória helyett a közlekedési igazgatási hatóság kérelemre – külön tanfolyami vagy vizsgakötelezettség nélkül –  A2 kategóriára érvényes vezetői engedélyt ad ki.

Az AM kategória megjelenésén túl január 19-től megjelenik tehát az A2 alkategória (itt a korhatár a 18. év) és a B1 alkategória (azaz a négykerekű motorkerékpárok, korhatár itt a 16. életév). Ezzel egyidejűleg megszűnik az M és az A korl. kategória képzése.

A jogosítvány megszerzésének korhatára az A kategóriánál (azaz a motorkerékpárnál) 21-ről 24 évre, a C kategóriánál (azaz a tehergépkocsinál) 18-ról 21 évre, a C+E kombinált kategóriánál (azaz a neház pótkocsival ellátott tehergépkocsinál) 18 évről 21 évre emelkedik.

Szintén emelkedik a korhatár a D kategóriánál (azaz az autóbusznál, illetve a könnyű pótkocsiból álló járműszerelvénynél), illetve a D+E kombinált kategóriánál 21 évről 24 évre.