szerző:
Eduline

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészkara vezeti a HVG bölcsészettudományi kari rangsorát a hallgatói kiválóság alapján, míg a Pécsi Tudományegyetem bölcsészkara az oktatók kiválósága alapján összeállított rangsor élén áll. Újságárusoknál a HVG Diploma 2018.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara vezeti a bölcsészettudományi karok hallgatói rangsorát, megelőzve ezzel az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karát, amely a második a listán. A Pécsi Tudományegyetem az oktatók kiválósága alapján összeállított rangsor élén áll, a második a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara.

Rang Intézmény, kar (hallgatók kiválósága alapján) Rang Intézmény, kar (oktatók kiválósága alapján)
1. ELTE-BTK 1. PTE-BTK
2. ELTE-PPK 2. SZTE-BTK
3. KRE-BTK 3. ELTE-BTK
4. PPKE-BTK 4. PPKE-BTK
5. SZTE-BTK 5. DE-BTK és ME-BTK

Mi alapján áll össze a rangsor?

Az összesített és a kari rangsor idén is a hallgatói és az oktatói alrangsorból áll össze. A HVG felsőoktatási rangsorának készítői számos szempontot figyelembe vettek: az elsőhelyes jelentkezők számát, a felvett hallgatók pontátlagát, a nyelvvizsgával felvettek arányát, a középiskolai tanulmányi versenyen helyezettek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra jutó hallgatók számát, valamint az MTA-címmel rendelkező oktatók arányát.

"A sokszempontúság azt jelenti, hogy nincs általánosan „legjobb” vagy „legrosszabb” intézmény, az egyetemeket, főiskolákat érdemes több releváns és mérhető mutató alapján összehasonlítani" - olvasható a kiadványban.

Itt a HVG 2018-as felsőoktatási rangsora: ezek a legjobb egyetemek és főiskolák

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem vezeti a HVG 2018-as felsőoktatási rangsorát. A karok rangsorában is az ELTE szerezte meg az első helyet: a legjobb eredményt az egyetem bölcsészkara érte el. Újságárusoknál a HVG Diploma 2018 kiadvány.

Változás, hogy az oktatói alrangsorokban finomhangolást végeztek, módosították a súlyozást. "A rugalmasabbá vált képzési szerkezetben már nem egyértelmű, hogy önmagában a tudományos fokozatú oktatókra jutó hallgatók száma milyen mértékben befolyásolja az oktatás minőségét, ezért ugyanazoknak az indikátoroknak a használatával a súlyozáson módosítottunk: az egy tudományos fokozatot szerzett oktatóra jutó hallgatók számát a korábbi 50 százalékos súlytól eltérően idén azonos mértékben vettük figyelembe az ilyen oktatók teljes tanári létszámon belüli arányával és az MTA-doktori címet szerzett oktatók arányával" - írják a módszertani összefoglalóban.

A HVG ismét elkészítette a legjobb főiskolák és egyetemek rangsorát, amelyben az intézményi, kari, képzésterületi és szakos rangsorok mellett minden fontos gyakorlati tudnivalót megtaláltok az alap- és mesterszakokról, a felvételitől egészen a továbbképzési lehetőségekig. A HVG Diploma 2018 rangsort keressétek az újságárusoknál vagy rendeljétek meg itt, a kiadótól.

Ezek a legjobb egyetemek és főiskolák: itt van a HVG 2018-as kari rangsora

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsész- és természettudományi kara, valamint a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara vezeti a HVG 2018-as felsőoktatási rangsorát. Újságárusoknál a HVG Diploma 2018 kiadvány. A HVG 2018-as kari összesített rangsorát az Eötvös Loránd Tudományegyetem két kara vezeti: az élen az ELTE Bölcsészettudományi Kara áll, a második helyen az oktatói kiválóságban vezető Természettudományi Kar végzett, de dobogós helyezést szerzett a Semmelweis orvosi kara is.