szerző:
Eduline

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsész- és természettudományi kara, valamint a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara vezeti a HVG 2018-as felsőoktatási rangsorát. Újságárusoknál a HVG Diploma 2018 kiadvány.

A HVG 2018-as kari összesített rangsorát az Eötvös Loránd Tudományegyetem két kara vezeti: az élen az ELTE Bölcsészettudományi Kara áll, a második helyen az oktatói kiválóságban vezető Természettudományi Kar végzett, de dobogós helyezést szerzett a Semmelweis orvosi kara is. A tíz legjobb közé került több vidéki tudományegyetem is - például a szegedi, a debreceni és a pécsi bölcsészkar, a debreceni orvosi kar -, de szerepel a listán a Műegyetem több kara, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara is.

Rang

Intézmény

Oktatói kiválóság (rang)

Hallgatói kiválóság (rang)

1.

Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar

6.

3.

2.

Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar

1.

12.

3.

Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar

13.

6.

4.

Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar

3.

21.

5.

Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar

7.

24.

6.

Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar

9.

23.

6.

Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar

4.

28.

8.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar

32.

2.

8.

Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar

10.

24.

10.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Kar

2.

35.

10.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar

26.

11.

Mi alapján áll össze a rangsor?

Az összesített és a kari rangsor idén is a hallgatói és az oktatói alrangsorból áll össze. A HVG felsőoktatási rangsorának készítői számos szempontot figyelembe vettek: az elsőhelyes jelentkezők számát, a felvett hallgatók pontátlagát, a nyelvvizsgával felvettek arányát, a középiskolai tanulmányi versenyen helyezettek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra jutó hallgatók számát, valamint az MTA-címmel rendelkező oktatók arányát.

"A sokszempontúság azt jelenti, hogy nincs általánosan „legjobb” vagy „legrosszabb” intézmény, az egyetemeket, főiskolákat érdemes több releváns és mérhető mutató alapján összehasonlítani" - olvasható a kiadványban.

Itt a HVG 2018-as felsőoktatási rangsora: ezek a legjobb egyetemek és főiskolák

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem vezeti a HVG 2018-as felsőoktatási rangsorát. A karok rangsorában is az ELTE szerezte meg az első helyet: a legjobb eredményt az egyetem bölcsészkara érte el. Újságárusoknál a HVG Diploma 2018 kiadvány.

Változás, hogy az oktatói alrangsorokban finomhangolást végeztek, módosították a súlyozást. "A rugalmasabbá vált képzési szerkezetben már nem egyértelmű, hogy önmagában a tudományos fokozatú oktatókra jutó hallgatók száma milyen mértékben befolyásolja az oktatás minőségét, ezért ugyanazoknak az indikátoroknak a használatával a súlyozáson módosítottunk: az egy tudományos fokozatot szerzett oktatóra jutó hallgatók számát a korábbi 50 százalékos súlytól eltérően idén azonos mértékben vettük figyelembe az ilyen oktatók teljes tanári létszámon belüli arányával és az MTA-doktori címet szerzett oktatók arányával" - írják a módszertani összefoglalóban.

A HVG ismét elkészítette a legjobb főiskolák és egyetemek rangsorát, amelyben az intézményi, kari, képzésterületi és szakos rangsorok mellett minden fontos gyakorlati tudnivalót megtaláltok az alap- és mesterszakokról, a felvételitől egészen a továbbképzési lehetőségekig. A HVG Diploma 2018 rangsort keressétek az újságárusoknál vagy rendeljétek meg itt, a kiadótól.