szerző:
Eduline

Felnőtt férfiakat tanítanak a koreai apaképzőkben, melyek igyekeznek leszámolni a rideg, érzelemmentes és csak a munkájára koncentráló koreai apatípussal.

©
Apaképző iskola először 1995-ben jött létre Dél-Koreában egy helyi egyház kezdeményezésére. Az intézmény célja az volt, hogy jó apát neveljenek azokból a férfiakból, akik beiratkoznak hozzájuk.

A sztereotípiák szerint a koreai apaszerep leginkább a pénzkeresésre korlátozódik, a gyereknevelés, és így a gyerekkel való szoros kapcsolat kialakítása főleg a nők feladata – írja a Quartz. Az iskolák – és persze azok, akik beiratkoznak – ennek szeretnének véget vetni.

Hasonló iskola már létezik az Egyesült Államokban is, és további 35 országban, de mindenhol főként a helyi koreai diaszpóra férfi tagjain segítenek.

Hogy hogyan zajlik az oktatás? Az apák megtanulják kimondani, hogy „szeretlek”, személyes leveleket írnak a családtagjaiknak, és arra is felhívják a figyelmüket, mennyire fontos a fizikai érintés, ezért gyakorta öleljék meg a gyerekeiket.

Persze, mint minden iskola esetében, itt is vannak bukások, és egyeseknek nem sikerül elvégezni a képzést, akik viszont sikeresen veszik az akadályokat, papírt is kapnak arról, hogy tudják, hogyan kell jó apává válni.