szerző:
Eduline

Veszítetek-e az ingyen ''letanulható'' időből, ha az egyetem, főiskola előtt elvégeztek egy OKJ-s képzést? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

©

Valószínűleg nem lesznek meg a pontjaim a szakhoz, amire jelentkeztem. Ha elvégzek egy kétéves OKJ-s tanfolyamot, akkor annyival kevesebb ideig jár majd ösztöndíj később az egyetemen?

Nem, az OKJ-s képzésekkel nem fogynak a felsőoktatásban felhasználható állami ösztöndíjas szemeszterek, utána továbbra is 12, 10 félévnél hosszabb osztatlan képzés esetén 14 félévig tanulhattok ingyen.

Az első OKJ-s szakképesítés megszerzése ennek ellenére ingyenes abban az esetben, ha iskolarendszerű képzésben tanultok. Erre nappali tagozaton (ez a középiskolához hasonló elfoglaltságot jelent) 21 éves korig, utána esti vagy levelező tagozaton van lehetőségetek.

Az iskolarendszerű OKJ-s képzések általában szeptemberben indulnak, és még augusztusban is lehet rájuk jelentkezni. Felvételi nincs, de néhány tanfolyam esetében tarthatnak alkalmassági vizsgát.

Ha később a szakterület alapszakjára jelentkeztek, a szakképesítésért akár 24 többletpontot is kaphattok. Az ingyenes OKJ-ról szóló összefoglalónkat itt olvashatjátok.

Diploma helyett

Korábban sorozatban dolgoztuk fel a központi ponthatáros szakok területén választható OKJ-s képzéseket, itt olvashattok róluk:

Gazdaság és üzlet

Egészségügyi képzések

Oktatás és sport

Szociális szolgáltatások

Építészet, faipar, környezetvédelem, mezőgazdaság

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!