szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Négy diákot is őrizetbe vettek a francia tanár brutális gyilkosságával kapcsolatban. Ők mutatták meg a támadónak a tanárt.

Tizenötre emelkedett a hatalmas felháborodást kiváltó francia tanárgyilkosság ügyében őrizetbe vettek száma: hétfőn előállították a Párizstól északnyugatra található Conflans-Sainte-Honorine település középiskolájának azon négy diákját is, akik pénzért cserébe megmutatták a támadónak a történelemtanárt, akit azért fejezett le, mert a szólásszabadságról tartott óráján Mohamed-karikatúrákat mutatott a tanulóknak.

A tájékoztatás szerint az orosz állampolgárságú, Abdoullakh Anzorov háromszáz eurót osztott szét a diákok között. Az iszlamista a BFM hírtelevízió értesülése szerint azt mondta nekik, hogy videót akar készíteni Samuel Patyval, azt remélve, hogy az bocsánatot kér az "istenkáromlásért".

A támadó az iskola parkolójában várta meg, hogy a diákok felé irányítsák a tanárt. A tanulókat azért vették őrizetbe, hogy kiderítsék, mit tudtak a készülő merényletről.

A pénteki kegyetlen merényletet követően korábban már tíz embert vettek őrizetbe az üggyel kapcsolatban, az elkövető szüleit, nagyapját, öccsét, két barátját, akik a támadás helyszínére gépkocsival szállították, a tanár egyik tanítványának az apját, aki néhány nappal ezelőtt feljelentést tett a tanár ellen, egy hatóságok által iszlamistaként nyilvántartott embert, aki a közösségi oldalakon felhívást tett közzé a tanár ellen istenkáromlás miatt, és annak feleségét.

Emmanuel Macron hétfőn fogadta a megölt tanár hozzátartozóit a hivatalában, akikkel megállapodott abban, hogy szerdai este a "tudás templomaként, a francia egyetemi oktatás jelképes helyeként, a francia szellem bölcsőjeként" számon tartott párizsi Sorbonne egyetemen rendezik meg Samuel Paty emlékére a nemzeti gyászszertartást.

Péntek délután lefejeztek egy tanárt Párizsban

A tanárt a véleménynyilvánítás szabadságának áldozataként említik.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!