szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tanárt a véleménynyilvánítás szabadságának áldozataként említik.

Péntek délután lefejeztek egy férfit Párizs északi részén, egy külvárosi iskola közelében, az elkövetőt a rendőrség később agyonlőtte – olvasható a The New York Times oldalán. A tragédia nemzeti traumaként érte Franciaországot, feléleszttette a közelmúltbeli terrortámadások emlékeit.

Egy rendőr és a szülők, akik tudtak a támadásról, megerősítették a francia médiában megjelent híreket, miszerint az áldozat egy iskola történelemtanára volt, aki Mohamed próféta karikatúráit mutatta be amikor a szólásszabadságról tanított diákjainak, és ez haragot gerjesztett néhány muszlim családban.

Az áldozatot azonnal a szólásszabadság mártírjaként ábrázolták. Franciaország terrorellenes ügyészei vizsgálják a támadást. A francia parlament képviselői állva tisztelegtek az áldozat emléke előtt. Emmanuel Macron elnök pedig péntek este a támadás helyszínére sietett.

"Ez egy kísérlet volt a köztársaság lebontására" - mondta Macron és hozzátette, hogy a tanár iszlamista támadás áldozata lett.

A rendőrség hivatalosan még nem nyilatkozott, így sok részlet homályos. A támadás előtt egy szülő egy Youtube videóban arról beszélt dühösen, hogy egy tanár arra kérte a 13 éves muszlim tanulókat, hogy távozzanak az osztályból, mert olyan képeket fog mutatni, melyek megrázhatják őket. A szülő a videón azt kérdezi: „Miért ez a gyűlölet? Miért viselkedik így egy történelemtanár a 13 évesek előtt? ”

A támadóról nem ismert, hogy kapcsolatban állna az iskolával. A francia média arról számolt be, hogy 18 éves és orosz származású. Tanúk látták a gyilkosságot, akik hívták a rendőrséget. A rendőrség az iskola közelében szembeszállt a támadóval, aki egy nagy késsel hadonászva megfenyegette a tiszteket, és miután nem volt hajlandó megadni magát, tízszer rálőttek – írja New York Times.

Letöltendőt kapott a tanévzáró alatt diákokat kifosztó férfi

Letöltendőt kapott és a közügyektől is eltiltották azt a férfit, aki tavaly júniusban több mint kétmillió forint értékben lopott diákoktól és szülőktől egy gimnázium tanévzárója alatt.