szerző:
Eduline

Navracsics Tibor szerint személyzeti újraformálásra is szükség van a magyar közigazgatásban: olyan szakemberek kellenek, akik rendelkeznek idegennyelv-tudással, szakmai tapasztalattal, valamint "nagyon erős erkölcsi és értékelkötelezettséggel".

Navracsics Tibor szerint a közigazgatásnak az intézményi mellett személyzeti megújulásra is szüksége van, ezért fogadták el például a kormánytisztviselőkről szóló törvényt, és hirdették meg a Regeneráció című rendezvényen a közigazgatási ösztöndíjat - a közigazgatási ösztöndíjról és a szakmai gyakorlati helyekről szóló összefoglalónkat itt olvashatod el. 

A közigazgatási ösztöndíjasok
©

Az ösztöndíjprogram résztvevői februártól valamelyik minisztériumban, kormányhivatalban vagy megyei szakigazgatási szervnél kezdenek hat hónapos szakmai gyakorlatot, majd szeptembertől négy hónapon át valamely EU-tagország közigazgatási szervénél tanulmányozhatják az ottani munkát. Az ösztöndíjprogramot eredményesen teljesítők a program végén állásajánlatot kapnak a magyar közigazgatásban, és tisztviselőként folytathatják munkájukat.
   
A rendezvény sajtóanyagában az olvasható, hogy az ösztöndíjprogramra csaknem 1500-an küldték el jelentkezésüket, a magyar és angol nyelvű személyes meghallgatáson 900-an vettek részt. A jelentkezések elbírálása során fő szempont volt a jó angolnyelv-ismeret, előnyt jelentett további nyelvek ismerete, valamint a közigazgatási pálya iránti elkötelezettség. A válogatás szempontrendszerében megjelent a minisztériumok munkaerőigénye is. A programot teljes egészében az Európai Unió szociális alapjából finanszírozzák. 

MTI