szerző:
Eduline

Véget ért a középszintű történelemérettségi. Diákokat kérdeztünk arról, hogy milyennek érezték az idei feladatsort, melyik rész volt számukra a legnehezebb.

©

"Sokan a matekérettségire mondták, hogy korrekt volt, én erre mondom" - mondta Flóra az Eduline-nak, hozzátéve: "nem volt benne olyan téma, amivel ne találkoztam volna már". Azt mondta, a rövid feladatoknál nem mindig volt könnyű eldönteni, hogy melyiket karikázza be a lehetséges három közül. A második részről viszont már jobb véleménye volt: "a hosszú esszénél jó források voltak, de az atlaszt is jól tudtam hozzá használni, mert van benne konkrét térkép az etnikai változásokról. Tehát a forrásokkal és az atlasz segítségével teljesen jól meg lehetett oldani mindkét esszét, de még a rövid válaszoknál is ki lehetett használni az atlaszt".

Az szövegalkotási feladatok közül a hosszú esszék témája alapján döntött: "a 18. századi etnikai változások hosszú esszét és a keleti blokk gazdasága rövid esszét választottam" - mesélte Flóra, majd hozzátette: "a hellyel problémám volt. Alapjáraton nagy betűkkel írok, de hogy kiférjen minden, amit szeretnék, sokkal kisebbel kellett írnom, ez pedig rengeteg időt elvett. Azt hittem, ki fogok csúszni az időből, de először írtam piszkozatot, ami hasznomra is vált, mert végül belefértem az időkeretbe, sőt még át is tudtam nézni a feladatokat".

Nóri alapvetően korrektnek tartja a középszintű töriérettségit: "nagyon meglepődtem, féltem tőle, mert nem sokat tanultam rá". Nóri szintén az etnikai változások és a keleti blokk esszépárost választotta. Hozzátette: "az első része viszont szívatós volt, például az egyházi központok, vármegyék nehezen mentek, sokat tippeltem. De beszéltük a többiekkel is, hogy sokszor nem volt egyértelmű a meghatározás. Emiatt az elejével elhúztam a dolgokat, a rövid esszénél például már nem volt időm piszkozatot írni. A hosszú esszémre viszont sok időm volt, azt jól kidolgoztam. Elég kapkodós volt, de meg lehetett írni. Összességében jó volt, volt ennél nehezebb érettségi is az előző években" - mesélte.

A középszintű töriérettségi összes esszéfeladatának megoldását itt találjátok.

Itt ellenőrizhetitek, jól oldottátok-e meg a rövid feladatokat.

A töriérettségiről itt találjátok folyamatosan frissülő tudósításunkat.

Kádár János beszéde és Lázár János városa a töriérettségi feladatai között.

Nyilasuralom, KGST-országok, etnikai változások a töriérettségi második részében.

Könnyű feladatsort kaptak töriből az érettségizők, de egy-két kérdés becsapós lehet.

Pánik, piros atlaszok, kabalaállat: így indult a töriérettségi.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.